Akbank, Aile Şirketleri Akademisini Başlatıyor

Akbank, Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi EDU iş birliğiyle hazırladığı Akbank Aile Şirketleri Akademisi ile şirketlerin kurumsallaşmasını ve sürdürülebilir olmasını sağlıyor.

Akbank'ın, Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi EDU iş birliğiyle hayata geçirdiği Akbank Aile Şirketleri Akademisinin yeni eğitim dönemi 6-7-8 Eylül'de başlıyor.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Akbank, Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi EDU iş birliğiyle hazırladığı Akbank Aile Şirketleri Akademisi ile şirketlerin kurumsallaşmasını ve sürdürülebilir olmasını sağlıyor.

Akbank Aile Şirketleri Akademisi, aile işletmelerinin rekabet gücünü artırma ve sağlıklı büyümelerini sağlama, sürdürülebilirlik ve kurumsallaşma çalışmalarına destek olmayı hedefliyor.

Program kapsamında stratejik yönetimden iş geliştirme ve inovasyona, kurumsallaşmadan, finansa, şirketlerde iyi yönetim uygulamalarından, hukuki konulara ve insan kaynağı yönetimine kadar pek çok konuda aile şirketi temsilcilerinin ihtiyaç duyacağı başlıklar ele alınıyor. Dünyadan ve Türkiye'den örneklerle teori ile pratiği birleştiren bilgilere yer veriliyor.

Aile şirketleri için tasarlanan program kapsamındaki dersler, her biri konusunda uzman ve iş dünyasında üst düzey yöneticilik yapmış EDU danışmanlarının yanı sıra program ortakları olan Deloitte Türkiye ve Pekin&Bayar Ortak Avukat Bürosu eğitimcileri tarafından veriliyor. Ayrıca Sabancı Holding şirketlerine fabrika ziyaretleri düzenleniyor.

Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi EDU, Akbank Aile Şirketleri Akademisi eğitim programlarını, tamamen aile şirketlerinin gelişim ihtiyaçlarına özel en uygun içerikler ve en etkin öğrenme yaklaşımları kullanılarak tasarladı. Eğitim programlarına katılan aile şirketleri, değişen dünyaya ayak uydurmak ve sürdürülebilirliği esas alan bir işletme olma yolunda önemli bir adım atıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, bazı aile şirketlerinin devam edememesinin nedenlerinin başında, nesilden nesile geçiş planının ve tanımlanmış bir sürecin olmadığını belirtti.

Oğuz, aile şirketlerinde şirket içi kuralların yanı sıra doğal olarak duyguların da devreye girdiğini belirterek şunları kaydetti:

'Duyguların yoğun olduğu bu ortamda şirketlerin gelecek nesillere sağlıklı olarak devam etmesi için kurumsallaşması şart. Uzun vadede aile içi anlaşmazlıklar, profesyonellerin bu şirketlerde yaşadığı zorluklar gibi birçok sorun nedeni ile büyüme ve finansal başarı sürdürülemiyor. Firma sahipleri şirket içi sorunlarla uğraşırken bir yandan da rekabetle başa çıkmak zorunda kalıyorlar. Yıllarca alın teri ile çalışıp büyük bir özveriyle devam ettirdikleri şirketleri işte bu ortamda yok olma noktasına gelebiliyor. Bu programı çok önemsiyoruz çünkü aile şirketlerinin büyümesinin Türkiye ekonomisinin gelişmesi için kritik olduğuna inanıyoruz.'

Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi EDU Direktörü Dr. Cüneyt Evirgen, Türkiye özel sektörünün büyük çoğunluğunu aile şirketleri oluşturduğunu kaydetti.

Evirgen, 'Aile şirketleri kurumsallaşma, yapılanma, 2. ve 3. kuşağa aynı heyecanı aktarma ve profesyonellere şirket içinde yer verme konularında zaman zaman güçlüklerle karşılaşabiliyor. İş ve aile dengesini nasıl kuracakları, aile anayasasından tutun da inovasyona, iş planına, insan kaynaklarına kadar her konuda bilgiye ihtiyaç duyuyorlar.' değerlendirmesinde bulundu.

Akbank Aile Şirketleri Akademisi ile aile şirketlerine kurumsallaşmaya nasıl, nereden ve ne zaman başlamak gerektiğini belirten Evirgen, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bu süreçlerin nasıl sağlıklı yönetilebileceği, bu ve buna benzer zorlukların nasıl üstesinden gelineceği ile ilgili destek vermeye çalışıyoruz. Değişen rekabet şartlarına ayak uydurmanın gereklilikleri olan büyüme, sürdürülebilirlik ve karlılık için aile şirketlerine vizyon kazandırmayı amaçlıyoruz.'

Eylül-Kasım 2016 tarihleri arasında gerçekleşecek olan 3 aylık programa şirket sahibi ya da şirkette çalışan aile üyeleri katılabiliyor. Akbank Aile Şirketleri Akademisi'ne www.akbank.com’dan başvurulabilecek.

Kaynak: AA