55 Yıl Sonra ABD'den Küba'ya İlk Tarifeli Uçak İndi

ABD'den 55 yıl sonra ilk tarifeli seferi gerçekleştiren uçak, Florida'nın Fort Lauderdale kentinden kalkarak, Küba'daki Santa Clara'ya iniş yaptı.

ABD ile Küba arasında 1961'de kesilen tarifeli ticari uçuşlar, iki ülkenin ilişkileri normalleştirme kararının ardından, bugün yeniden başladı. Yıllar sonra Florida'nın Fort Lauderdale kentinden kalkan uçak, Küba'daki Santa Clara'ya indi.

ABD'den Küba'ya 55 yıl aradan sonra ilk tarifeli seferi gerçekleştiren uçak, Florida'nın Fort Lauderdale kentinden havalanarak, Che Guevara'nın anıt mezarının bulunduğu Küba'nın Santa Clara kentine iniş yaptı.

JetBlue havayolu şirketinin 387 sefer sayılı uçağının kaptanı Frank Barreras, uçuştan önce yaptığı açıklamada, babasının 55 yıl önce son tarifeli seferlerden biriyle ABD'ye göç eden bir Kübalı olduğu için bu yolculuğun kendisi için duygusal bir anlam ifade ettiğini belirtti.

Barreras, 'Bugünün hayatım boyunca geleceğini zannetmiyordum.' dedi.

Küba'ya tarifeli sefer başlatan ilk Amerikan havayolu şirketi JetBlue'nun CEO'su Robin Hayes ise seferlerin yeniden başlamasıyla ABD'den bu ülkeye seyahatlerin kolaylaşacağını ve ucuzlayacağını kaydetti.

ABD Ulaştırma Bakanlığı, 6 havayolu şirketine Küba'ya tarifeli uçak seferleri başlatması için izin vermişti. ABD’ye ait American, Frontier, JetBlue, Silver Airways, Southwest ve Sun Country havayolu şirketlerine ait uçakların Miami, Fort Lauderdale, Chicago, Minneapolis ve Philadelphia’dan kalkarak, Küba'nın 9 şehrine uçacağı belirtilmişti. Ayrıca, ilk kez bir Amerikalı otelcilik şirketi Küba'da otel işletmeye başlamıştı.

ABD ile Küba, 2014 sonunda ilişkileri normalleştirme kararının ardından, ilk olarak diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmiş ve karşılıklı olarak büyükelçiliklerini yeniden açmışlardı. ABD Başkanı Barack Obama, 21 Mart'taki ziyaretiyle 88 yıl sonra Küba'ya giden ilk ABD Başkanı olmuştu.

Washington yönetiminin Küba devriminden sonra 1960 yılından bu yana ülkeye uyguladığı ekonomik yaptırımlar çerçevesinde ABD yasaları, vatandaşlarının Küba'ya turistik ziyaretler düzenlemesini engelliyor. Amerikan vatandaşları, sadece özel durumlarda izin alarak özellikle Florida eyaletinden yapılan sınırlı sayıdaki tarifeli olmayan (charter) uçuşlar sayesinde Küba'ya gidebiliyordu.
Kaynak: AA