30 Ağustos Coşkusu Edirne'de Gece De Sürdü

Edirne Belediyesi tarafından organize edilen 30 Ağustos Zaferi Bayramı kutlama etkinliklerine Edirneliler büyük ilgi gösterdi.

30 Ağustos Coşkusu Edirne'de Gece De Sürdü
30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri kapsamında Edirne Belediye Bandosu’nun Kahramanlık marşlarını seslendirerek kutlamalara coşku kattığı konserine Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’la birlikte çok sayıda Edirneli katıldı.

Belediye Bandosu’nun konseri öncesi Edirnelilerin 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutlayan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın, Pir Sultan Abdal’ın ‘Kadılar müftüler fetva yazarsa; İşte kement, işte boynum asarsa; İşte hançer, işte başım keserse, dönen dönsün ben dönmezsem yolumdan’ dizelerini okuyarak başladığı konuşması büyük alkış topladı.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, bundan tam 94 yıl önce 26 Ağustos’ta Türk milletinin ebedi başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlayan Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin yurdu işgal etmeye kalkan bütün emperyalistlerin, hainlerin, işbirlikçilerinin, Türkiye düşmanlarının hepsinin yenilmesiyle son bulduğunu ifade ederek, 30 Ağustos Zaferi’nin Türk milletinin en büyük gurur günlerinden biri olduğunu belirtti.

"Türkiye Cumhuriyeti’nin aydınlık yolundan, Mustafa Kemal Atatürk’ün onurlu yürüyüşünden dönmeyen, dönmeyecek olan kahraman Edirneliler, yiğit Edirneliler 30 Ağustos Zafer Bayramınız kutlu olsun" diyen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Bugün aslında bir anlamıyla da yeni genç Türkiye Cumhuriyeti’nin de kuruluş tarihidir. 30 Ağustos, 15 Mayıs 1919’ta İstanbul açıklarında bindiği Bandırma Vapuru’nda, gemideki askerin İngiliz-Fransız donanmalarını gösterip, ‘Paşam bunlar ne olacak?’ dediğinde, ‘Geldikleri gibi giderler’ diyen o Büyük Komutanın Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sadece bir yıl sonra yurdu işgale gelen bütün emperyalistleri Türkiye’nin topraklarından attığı gündür" şeklinde konuştu.

"15 Temmuz akşamı da zafer gecesidir"

15 Temmuz akşamında aynı 1919’daki, 1920’deki gibi milletçe aynı ruh halinde darbecilere karşı konulduğunu ifade eden Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Değerli dostlarım, sevgili hemşehrilerim, biliyoruz ki Türkiye Cumhuriyeti’nin dostu çok; ama maalesef düşmanı da çok. O nedenle 15 Temmuz akşamı milletçe, sağcısıyla solcusuyla; kürdüyle türküyle; alevisiyle sünnisiyle; genciyle yaşlısıyla; hep beraber yaşadığımız darbe kalkışmasında, aynı 1919’daki gibi, 1920’deki gibi vatanının işgal edilmesine nasıl bu millet karşı koymuşsa, yine karşı koydu. Bu büyük millet elbirliği ile hangi partiden, hangi etnik kökenden, hangi inanca bağlı olduğuna bakmaksızın kurtuluş mücadelesini gerçekleştirdi. Bu millet 1919’ta yoksul günlerinde tüfeğinde mermi, ayağında bir çorap dahi yokken, 2 aylık bebeğinin ölmesini göze alarak sırtında taşıdığı mermi ıslanmasın diye bebeğinin örtüsünü mermiye sararak cepheye sırtında mermi taşıyan kadınlarımızla, o günleri yaşadı. İşte bunu bilen Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyeti kurduğu gün dedi ki; ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran halka Türk Milleti denir.’ O da biliyordu bu ülkede birçok etnik kökenden, birçok inançtan insanların olduğunu. Ama bu ülkeyi savaştan çıkaran herkesi tek bir çatı altında topladı. İşte onun anlayışıyla bugünlere geldik. 94 koca yılı devirdik. Şimdi 15 Temmuz’dan hepimiz dersler aldık, almalıyız da. Çünkü 7’den 70’e bu ülkede yaşayanlar olarak bu ülke parçalandığında, gidecek başka bir vatanımız yok. Bizim tek vatanımız var, tek bayrağımız ay yıldızlı bayrağımız var. O yüzden Ulu Önder Atatürk’e seslenirken hep dediğimiz gibi, ‘Ne senden vazgeçeriz, ne eserinden’. O eser, Türkiye Cumhuriyeti’nin bölünmez bütünlüğüdür; o eser Misak’ı Milli Sınırları’dır; o eser minarelerden 5 vakit okunan ezanlardır; o eser birbirimizi anlamamızı, anlatmamızı sağlayan zengin dilimizdir; o eser bu ülkenin birliğini bölünmez bütünlüğünü sembolize eden şanlı ay yıldızlı Türk Bayrağımızdır" dedi.

"Türkiye’yi aydınlatan ışık hep batıdan gelmiştir"

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne’nin, tarihi boyunca uğradığı bütün işgallerde, yıkımlarda, yangınlarda tek vücut olmasını bilen kahraman bir şehir olduğunu ifade ederek, "Edirneliler 1919’ta olduğu gibi bugünde hep bir arada olmuştur olmaya da devam edecektir. Türkiye’yi aydınlatan ışık hep batıdan gelmiştir. Mustafa Kemal Atatürk batıdan gelmiştir. Biliniz ki serhat çocukları, sınır çocukları, batılı çocuklar bu ülkenin başına bir darlık geldiğinde mermilere karşı göğsünü ilk siper edenlerden olacaktır bundan hiç şüphemiz yok. Mustafa Kemal Atatürk’ün 94 yıl önce kazandığı bu büyük savaş, dünyada emperyalizme karşı yapılan bu kutlu savaş, bütün milletlerin hasta adam dediği milleti bütün ruhuyla, etiyle, kanıyla, dişiyle, tırnağıyla ayağa kaldırdığı Başkomutanlık Meydan Savaşı tekrar tüm milletimize kutlu olsun. Allah bize tekrar o günleri yaşatmasın. Türk milleti bir daha hiç kimseyle savaşmak zorunda kalmasın. Bütün dostlarımız ve dahi bütün düşmanlarımız da bilsin ki vatanımızın bir karış toprağına, bayrağımızın bir parçasına göz diken olursa, bu milletin birlik ve beraberliğine yan bakan olursa Türk milleti yine tek yumruk olarak meydanlara inecektir. Gene o tankların, makinelilerin, tüfeklerin önünde durmasını bilecektir." şeklinde konuştu.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın konuşmasının ardından program, Edirne Belediye Bandosu’nun kahramanlık marşlarından oluşan konseriyle devam etti. Belediye Bandosu’nun seslendirdiği marşlara tüm Edirnelilerle birlikte Başkan Gürkan’da eşlik etti.

Atatürk Anıtı’nda gerçekleşen 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları etkinlikleri kapsamında, Edirne Belediyesi Halk Dansları Topluluğu Eğitmeni Gürkan Güzelharcan’ın Harmandalı oyunu ile Atatürk’ü canlandırması büyük alkış topladı.
Kaynak: İHA