Suriyeli Aileler Tarlalarda Çalışarak Hayata Tutunuyor

İç savaş ve açlık nedeniyle ülkelerini terk ederek Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan yaklaşık 350 Suriyeli, Niğde'de şeker pancarı, fasulye ve mısır tarlalarında çapa yaparak hem savaşın olumsuz izlerinden kurtulmaya hem de kendi ayakları üzerinde durmaya çalışıyor 10 çocuk babası Elrideyni: 'Bize kucak açan Türkiye'ye minnettarız' Çocuk tarım işçisi Muhammed: 'Suriye'de olsaydım okuluma devam ederdim. Mühendis olmak istiyorum'

MUHAMMED YASİR AYDOĞAN - Suriye'deki iç savaştan kaçarak çocuklarıyla Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, Niğde'de kurdukları çadırlarda barınıp tarlalarda çapa yaparak hayata tutunuyor.

Yaklaşık 6 ay önce Niğde merkeze bağlı Yeşilova beldesine Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelen, çoğunluğunu Suriyelilerin oluşturduğu yaklaşık 200'ü çocuk 350 mevsimlik işçi, kurdukları 80 çadırda barınıp, tarlalarda çalışarak geçimlerini sağlıyor.

Sabahın ilk ışıklarıyla mesaiye başlayan sığınmacı işçiler, ekmek paralarını çıkarmak için gün batımına kadar şeker pancarı, fasulye ve mısır tarlalarında çalışıyor.

Mevsimlik işçiler arasında yer alan 10 çocuklu Suriyeli çift de çocuklarıyla çapa yaparak hem ekmeğini topraktan çıkarıyor hem de iç savaşın olumsuz izlerini unutmaya çalışıyor.

Yevmiye usulü çalışan işçiler, günlük 40 lira kazanıyor.

Eşi Recve Elderviş (42) ve 10 çocuğuyla Türkiye'ye sığınan Hüseyin Elrideyni (44), AA muhabirine yaptığı açıklamada, iç savaş ve açlık nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Türkiye'de tarlada çalışarak hayat mücadelelerini sürdürdüklerini dile getiren Elrideyni, Türk hükümetine teşekkür ederek, 'Bize kucak açan Türkiye'ye minnettarız.' dedi.

Çocuklarının bazılarının da tarlada çalışarak aile bütçesine katkı sağladığını anlatan Elrideyni, kendi ayakları üzerine durmaya çalıştıklarını söyledi.

Babası ile tarlada çapa yapan 11 yaşındaki Muhammed de sabah erken saatlerinden itibaren tarlanın yolunu tuttuğunu, yaklaşık 8 saat çalıştığı tarlada şeker pancarı, fasulye, mısır gibi bitkilerinin diplerindeki otu çapaladığını anlattı.

Zorlu mesailerinin ardından çadıra döndüğünde kardeşleriyle ilgilendiğini ve annesine yardımcı olduğunu aktaran Muhammed Elrideyni, Suriye'yi çok özlediğini ifade etti.

Ülkesinde bıraktığı arkadaşlarını ve babaannesini çok özlediğini dile getiren Muhammed Elrideyni, 'Suriye'de olsaydım okuluma devam ederdim. Mühendis olmak istiyorum. Türkiye'de çalışıp para biriktirmek istiyorum. Suriye'ye dönüşümüz olursa kazandığım paraları orada harcamayı düşünüyorum. Suriye'ye dönmek istiyorum. Suriye'de bıraktığım arkadaşlarım Ali ve Aziz ile babaannemi çok özledim. Onları orada bıraktığım için çok üzülüyorum.' dedi.

Tarım işçilerinden sorumlu Mehmet Kuş ise Suriyeli sığınmacıların geçimlerini zor şartlarda kazandıklarını söyledi.

Kuş, ırgatların maddi durumlarının kötü olduğunu belirterek, 'Yeme içmeleri çok zayıf. Kışın geçinebilmeleri için şimdi para kazanmaları gerekiyor. Çocuklarıyla birlikte çalışıyorlar. Yoksa durumları perişan.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA