Meksika'da Polis Şiddeti

Devlet Başkanı Nieto, Emniyet Genel Müdürü Galindo'yu görevden aldı.

Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, federal polisin geçen yıl 22 kartel üyesini infaz etmesiyle ilgili olarak Emniyet Genel Müdürü Enrique Galindo'yu azletti.

İçişleri Bakanı Miguel Angel Osorio Chong, Nieto'nun Galiondo'yu daha şeffaf bir soruşturma yürütülmesi amacıyla görevden aldığını belirtti.

'Son olaylar ve Devlet Başkanı'nın direktifleri doğrultusunda Emniyet Genel Müdürü Galindo görevinden azledilmiştir' diyen Osorio Chong, bu şekilde davayı araştıran yetkililerin hızlı ve şeffaf bir soruşturma yapmasının hedeflendiğini ifade etti.

Osorio Chong, Galindo'nun yerine ülkedeki jandarma güçlerinin başındaki Manelich Castilla Craviotto'nun geçtiğini söyledi.

Meksika Ulusal İnsan Hakları Komisyonu 19 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, federal polisin, geçen yıl 22 Mayıs'ta Tanhuato'daki bir çiftliğe düzenlediği operasyonda, Jalisco New Generation kartelinin üyesi olduğu düşünülen 22 kişiyi öldürdüğünü belirtmişti.

Soruşturma ekibi, federal polisin operasyon sırasında iki kişiye işkence yaptığına dair deliller bulmuş, operasyondan sonra yedi kişinin cesetlerinin ve silahların başka bir yere götürüldüğünü tespit etmişti.

Komisyon, federal polisin ciddi insan hakları ihlalleri işlediğini duyurmuştu.

Eski Devlet Başkanı Felipe Calderon'un 2007 yılında ülkedeki uyuşturucu kartellerine karşı başlattığı savaşta polis ve asker, zaman zaman insan hakları ihlalleri ve cinayet suçlamalarıyla karşı karşıya kalmıştı.

Michoacan eyaletindeki çiftlikte federal polisle Jalisco New Generation kartelinin üyeleri olduğu belirtilen kişiler arasında çıkan ve üç saat süren silahlı çatışmada biri polis memuru 43 kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak: AA