Malazgirt'ten Yurt Dışına İhraç

MUŞ – Muş’un Malazgirt ilçesinde üretilen tarım aletleri yurt dışına ihraç ediliyor.

Malazgirt'ten Yurt Dışına İhraç
Malazgirtli iş adamı Aziz Halifeoğlu, 2010 yılında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA) verdiği hibe desteğiyle tarım aletleri üretmeye başladı.

Daha sonra “Zirai makine üretiminde rekabetçiliğin arttırılması ve teknolojik kapasitenin güçlendirilmesi” projesi de DAKA tarafından onaylanan Halifeoğlu, Tarım Makineleri İhtisas Sanayi Sitesi’nde üretim yaparak 10-12 olan personel sayısını da 22’ye çıkarttı.

Son projesiyle DAKA’dan yüzde 50 hibe alan Halifeoğlu, bu proje ile tarım aletlerinin kalitesinin de yüzde 100 arttığını ve vatandaşlara istihdam sağladıklarını söyledi.

Halifeoğlu, “Bu aletleri getirip kurup, ardından eğitimini aldık. Üretimimizin kalitesini böylelikle yüzde 100’e çıkarttık. İmalatlarımız devam ediyor. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na teşekkür ederiz. Bizleri destekleyip bölge insanına da katkıda bulunmamıza vesile oluyorlar. DAKA olmasaydı bu seviyeye gelemezdik. İnşallah bundan sonra daha iyi seviyelere gelip, halkımıza daha iyi hizmetler sunabiliriz. Burada üretilen tarım aletleri İran, Irak, Gürcistan, Nahçıvan gibi çevre ülkelere de gelen siparişler üzerine gönderiliyor. Zirai tarım aletleri arasında; ot toplama tırmığı, tek hareketli bıçak, tohum serpme makinesi gibi birçok zirai tarım aletleri üretiliyor” diye konuştu.

DAKA yetkilisi Nurettin Polat ise, Malazgirt’te 3 işletmeye yüzde 50 hibe şeklinde makine ekipman desteği verdiklerini belirterek, “3 işletmemiz makinelerini kurdu ve hem istihdama katkı sağlıyorlar hem de işletme kapasitesini yüzde 100 artırdılar” şeklinde konuştu.

İşletmede çalışan gençler ise, batıya göç etmediklerini ve kendi ilçelerinde çalışma imkanı bulduklarını dile getirdi. Gençler, “Makinenin operatörlüğünü yapıyoruz. Bunun eğitimini bir ay boyunca aldık. Eğitimi aldıktan sonra makinenin bütün özelliklerine hakim olup olası bir hata durumunda müdahale edip üretimi kontrol edebiliyoruz. Amaç kaliteyi artırmaktı. Bizler içinde kendi memleketimizde çalışmak daha iyi oluyor. Batıya gitmemize gerek kalmıyor” ifadelerini kullandılar.
Kaynak: İHA