Kilis İnanç Turizminde Yerini Almak İstiyor

Kilis Valiliği, Belediye ve Vakıflar Genel Müdürlüğü işbirliğiyle, kent inanç turizmine hazırlanıyor Çalışmalar kapsamında, kentte bulunan çok sayıda türbe ve tarihi mekan, aslına uygun olarak restore edilip tanıtım faaliyetleri yürütülüyor Kilis Belediye Başkanı Kara:'Kilis, Anadolu'nun Müslümanlaşmasında kilit şehirlerden bir tanesi, ilk Müslümanlar Şam ve Halep üzerinden Anadolu'ya Kilis üzerinden girmişlerdir ki, ondan dolayı sahabeler şehridir'.

İZZET MAZI - Kilis, valilik, belediye ve Vakıflar Genel Müdürlüğü işbirliğiyle, inanç turizmine açılmaya hazırlanıyor.

Belediye personelinden oluşan görevliler, kente gelen misafirleri otogarda karşılayıp 'Kilis'te bir gün' rehberini veriyor, tarihi ve dini mekanlar hakkında bilgilendirme yapıyor.

Kentin tarihi ve dini mekanları ile yemek kültürünün de tanıtıldığı broşürleri dağıtan görevliler, bunun yanında kentteki birlik, beraberlik ve kardeşlik olgusuna vurgu yapıyor.

Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde, bir rivayete göre kentte 3 bin diğer bir rivayete göre 300 sahabenin mezarının olduğu yönünde bilgiler bulunduğunu belirtti.

Kara, kent genelinde bilinen 20'nin üzerinde sahabe mezarının olduğunu bunun yanında Meşetlik Mahallesi'nde toplu şehit mezarlarının bulunduğunu söyledi. Meşetlik olarak bilinen alanlarda, insanların ayakkabılarını çıkartarak gezdiğini anlatan Kara, şunları kaydetti:

'Kilis, Anadolu'nun Müslümanlaşmasında kilit şehirlerden bir tanesi. İlk Müslümanlar Suriye'nin Şam ve Halep kentleri üzerinden Anadolu'ya, Kilis üzerinden girmişlerdir ki ondan dolayı sahabeler şehridir. Kilis, bir sahabeler ve fedakarlık şehri. Burada özellikle inanç turizmi açısından bizim sahabelerimiz ve evliyalarımız çok yoğun bir şekilde varlar. Talha Bin Zübeyir, Şeyh Muhammed Bedevi, Şurahbil Hasene ve Şeyh Mansur Simati hazretleri bunlardan bazıları. Bir çoğuna baktığımız zaman Anadolu'nun Müslümanlaşmasında giriş noktasının Kilis olduğunu göstermekte ve burada sahabelerin Meşetlik dediğimiz alanlar bulunmakta. Ondan dolayı Kilis'imizin fedakarlığının, cefakarlığının misafirperverliğinin yanında bu sahabe mezarı olması ve sahabeler şehri olması hasebiyle yeteri kadar bilinmediği ve yeteri kadar tanıtılmadığı kanaatindeyim. Ondan dolayı gerek belediyemiz gerek valiliğimiz gerekse Vakıflar Genel Müdürlüğümüz buraları hızlı bir şekilde onarmakta ve insanlarımızın ziyaretine sunmakta.'

- Gezi rehberi şeklinde broşürler hazırlatıldı

Kara, özellikle Kilis'e dışarıdan gelen misafirlere yönelik, Kilis'te bir günün nasıl geçirilebileceğini, nerelerin ziyaret edilebileceğini, neler yaşanabileceğini ve neler yenebileceğini anlatan gezi rehberi şeklinde broşürler hazırlatıldığını aktardı.

Kilis'in kendi nüfusundan daha fazla Suriyeli misafire ev sahipliği yaptığı halde, tek asayiş olayının bile olmadığına dikkati çeken Kara, şöyle davam etti:

'Bir barış ve huzur kenti Kilis'te yaşıyoruz. Bunun geçmişine baktığımız zaman sahabelerimizin bu konuda manevi etkilerinin çok fazla olduğunu görüyoruz. Tüm insanlarımızı Kilis'e davet ediyorum, gelsinler görsünler, sahabelerimizin bulunduğu makamları gezsinler, dualarını etsinler ve insanların kavga etmeden nasıl birlikte yaşadıklarını görsünler. BM'nin yapması gereken tek şey, Kilis örneğini alıp tüm dünyaya uygulamak ve tanıtmak. Ancak, ne yazık ki, bu konuda biz de yetersiz kalıyoruz. Batı ne yazık ki bizi görmezden geliyor. Dünyanın bugün barışa ve huzura ihtiyacı olduğu dönemde Kilis çok iyi bir örnek. Bu örneğin dünyaya tanıtılması gerektiğine inanıyoruz. İnsanımıza büyük görev düştüğü gibi özellikle uluslararası kuruluşlara da çok büyük vazifeler düştüğüne inanıyoruz. Kilis, ateş çemberinin içerisinde bir barış ve huzur kentidir.'

Kara, Kilis'in barış ve huzur şehri olduğunu ve bu konuda dünyaya örnek olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA