Van'da Temmuz Ayının Zam Şampiyonu Domates Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürü Özer Coşğun, TRB2 bölgesinde domatesin 61,73 ile en çok zamlanan ürün olduğunu söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 Temmuz ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) rakamlarını açıklayan TÜİK Van Bölge Müdürü Özer Coşğun, TÜFE’nin bir önceki aya göre yüzde 1,16 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 8,79 oranında artış gösterdiğini söyledi.

TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) bölgesine ait TÜFE’de ise bir önceki aya göre yüzde 2,28’lik bir artış olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 8,22 oranında artış meydana geldiğini dile getiren Özer Coşğun, “Çekirdek enflasyon olarak tabir edilen özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden, mevsimlik ürünlerin hariç olduğu A grubunda yıllık değişim yüzde 7,91; (gıda, alkollü-alkolsüz içecekler, tütün ürünleri ve altının hariç) olduğu I grubunda ise yıllık değişim yüzde 8,70 oldu. Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 7,05’lik oran ile alkollü içecekler ve tütün grubunda olurken, en fazla düşüş gösteren grup ise yüzde 4,14 ile giyim ve ayakkabı oldu. TRB2 bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 7,33’lük oranla alkollü içecekler ve tütün grubunda, en çok düşüş ise yüzde 0,78’lik oranla giyim ve ayakkabı grubunda oldu” dedi.

Coşğun, madde bazlı değerlendirmede yurt genelinde yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turların yüzde 54,09 ve domatesin yüzde 46,25’lik oranlarla fiyatı en çok artan maddeler olduğunu söyleyerek, “Van ilinin de dâhil olduğu TRB2 bölgesinde ise domates 61,73 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 34,98 oranındaki artışla karpuz takip etti. Kiraz ise yüzde 18,51’lik bir oranda değer kaybederek temmuz ayında TRB2 bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü oldu” diye konuştu.

Yurt İçi ÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 0,21’lik bir artış gerçekleştiğini kaydeden Özer Coşğun, “Bir önceki yılın aynı ayına göre ise 3,96 oranında artış oldu. Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,49 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,16 artış, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,18 artış ve su sektöründe ise yüzde 0,29 düşüş meydana geldi. Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış yüzde 1,24’lük oranla dayanıklı tüketim mallarında, en yüksek yıllık artış ise yüzde 12,34’lik oranla dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA