TÜBİTAK'ın 'Ilık Karışım Asfalt' Projesi Tamamlandı

TÜBİTAK'a bağlı Marmara Araştırma Merkezi, tarafından Kimyasal Teknoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen 'Ilık Karışım Asfalt' teknolojisi enerji ve yakıt tasarrufu sağlayacak.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kimyasal Teknoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen 'Ilık Karışım Asfalt' teknolojisi geliştirdi.

TÜBİTAK Kamu Araştırmaları Programları (KAMAG) kapsamında 15 Eylül 2012'de başlayan proje, TÜBİTAK MAM Kimyasal Enstitüsü ve Karayolları Genel Müdürlüğü Ar-Ge Dairesi Başkanlığı yürütücülüğünde 36 ayda tamamlandı.

TÜBİTAK MAM İş Geliştirme Yöneticisi Nuh Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, geliştirilen teknolojinin mevcut asfalt uygulamalarına göre hem ekonomik hem de çevresel açılardan önemli artılar bulundurduğunu belirtti.

- Yılda 157 milyon lira tasarruf sağlanacak

Bu teknolojide kullanılan katkılar sayesinde karışımın hazırlama sıcaklığının 15-35 santigrat derece azaltılarak, 115-140 santigrat dereceye düşürüldüğünü aktaran Yazıcı, 'Böylelikle yaklaşık yüzde 30 civarında yakıt ve elektrik enerjisi tasarrufu sağlandı. Karayolları Genel Müdürlüğü verilerine göre, mevcut sıcak karışım asfalt üretim teknolojisi yerine bu yeni teknolojinin uygulanmasıyla, yıllık ortalama 157 milyon lira tasarruf edilmesi mümkün görünüyor.' ifadesini kullandı.

- Çevreye verilen zarar azaldı

Yazıcı, ılık karışım asfaltın yıpranma maliyetlerini azalttığı, tesislerin faydalı ömrünü de uzattığına işaret ederek, enerji kullanımının azaltılmasının çevreye verilen zararlı gaz ve emisyonların da düşmesi anlamına geldiğini kaydetti.

- 'Teknoloji, lisans verilerek Türk ekonomisine kazandırılacak'

Bu teknolojinin, kazınmak suretiyle bertaraf edilen mevcut asfalt kaplamanın yüksek oranda yeniden kullanılmasına imkan sağladığını anlatan Yazıcı, şunları kaydetti:

'Klasik asfalt uygulamalarında kazınan eski asfalt kaplama, maksimum yüzde 20'ye kadar geri kazanım malzemesi kullanılabilirken, bu oran, ılık karışım asfalt teknolojisinde yüzde 50'yi aşıyor. TÜBİTAK MAM Kimyasal Teknoloji Enstitüsü tarafından pilot tesiste üretilen katkı, 11 Haziran 2015'te Ankara Çevre Otoyolu Karapürçek Kavşağı kesiminde uygulandı ve periyodik aralıklarla yapılan kontrol testlerinden de son derece başarılı bir performans elde edildi. Asfalt ürünlerinde önemli ölçüde dışa bağımlı olan ülkemizde daha tasarruflu ve çevreci olan ılık karışım asfaltın kullanımı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından da destekleniyor. Projenin tamamlanmasıyla TÜBİTAK MAM’ın misyonu gereği üretilen teknoloji ve bilgi paketi lisans verilmek suretiyle Türk ekonomisine kazandırılması aşamasına geçtik.'
Kaynak: AA