Whatsapp neden bedava?

Whatsapp’ı bedava kullanmanın bedelini Facebook’a telefon bilgilerimizi paylaşarak ödüyoruz.

Whatsapp neden bedava?
Whatsapp neden bedava?
Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulaması olan Whatsapp kullanıcıların telefon numaralarını Facebook ile paylaşmaya karar verdi. Şirketin açıklaması 'üyelerin daha çok dost kazanmasını sağlamak' gibi gözükse dehedef, kişisel cep telefonu üzerinden gerçek kişiye ulaşmak. Whatsapp'ı herhangi bir ücret ödemeden kullanmanın karşılığı telefon numarası bilgisi mi? Yani ücretsiz hizmetlerin karşılığını kişisel bilgilerimizi paylaşarak ödüyoruz.

Sabah Gazetesi'nin haberine göre, Facebook sadece güncel bir örnek. Peki ya diğer internet devleri çok mu masum? Google, Twitter, bedava ücretlerin bedelini fazlasıyla alıyor. Paralar ödediğimiz Apple, telefon operatörleri, bankalar, e-ticaret siteleri yani 'Ben masumum' demeye cesaret eden neredeyse yok denecek kadar az. Uygulamaları kurarken bilgilerin paylaşımı için istenen izni iptal edebilirsiniz. Ancak yine de tamamıyla kurtulamıyorsunuz. Kritik konum bilgileri, TC Kimlik numarası hala internette dolaşıyor. Farkındalık artırılması önemli.

BTK MUTLAKA TAKİP ETMELİ


Ancak kişilerin tek tek paylaşım iznini iptal etmesi sorunu çözmüyor. Regülasyon kurumunun kişisel verilerin gizliliğiyle ilgili haftalık, gerekli durumlarda anlık bilgi paylaşarak kullanıcıları uyarmalı. Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun (BTK) Avrupa'da olduğu gibi kişisel veriler konusunda aktif olması için sivil destek alması şart. AB'de düzenleyici kurumların yaptırım gücü Türkiye'de de oluşturulmalı. Böylece yurt içinde veya yurt dışında farkındalık oluşması Türk şirketleri de rahatlatacaktır.