Van Sağlık Müdürlüğü'nden Afiş Ve Broşür Çalışması

Van İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Sağlık Hizmetler Şube Müdürlüğü, organ ve doku bağışı ve akılcı ilaç kullanımına dikkat çekmek için il merkezi ve ilçelerde bulunan hastanelere afiş ve broşür dağıttı.

Van Sağlık Müdürlüğü'nden Afiş Ve Broşür Çalışması
İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz, akılcı ilaç kullanımında öncelikli olarak halkın sağlığını ve toplumun çıkarını gözetmek gerektiğini belirterek, “Akılcı ilaç kullanımının sağlanabilmesi için bu hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Öncelikle hastanın probleminin tanımlanması, yani hekim tarafından doğru teşhisin konulması gerekmektedir. Buna paralel olarak, ilaçlı veya ilaçsız, etkili ve güvenilir tedavinin tanımlanması, eğer ilaçla tedavi uygulanacaksa uygun ilaçların seçimi, her bir ilaç için uygun dozun ve uygulama süresinin belirlenmesi ve uygun reçetenin yazılması basamakları izlenmelidir. Bu aşamada onaylanmış, güncel tanı ve tedavi kılavuzları esas alınmalıdır. İlaç dışı gıda takviyesi, bitkisel ürün gibi tedaviye yönelik diğer ürünlerin bilinçsiz kullanımından kaçınılmalıdır. Kesilmiş veya açılmış ambalajlar satın alınmamalı, son kullanma tarihi geçmiş olan ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır. İlaçların nasıl, hangi dozda, hangi sıklıkta, ne kadar sürede kullanılacağı ve hangi koşullarda saklanacağı hastaya tam olarak anlatılmalı ve hasta/hasta yakını tarafından eksiksiz olarak uygulanmalıdır” dedi.

Dr. Yanmaz, ayrıca organ ve doku bağışına da dikkat çekerek, “Tedavisi yalnızca organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biridir. Hayatın içinde insanların ne zaman neye ihtiyacı olacağı bilinemez. Buradan hareketle diğer insanların ihtiyaçlarına daha duyarlı yaklaşmanın gerekliliğine halkın ilgisi ve dikkatini çekmek ve organ bağışını arttırmak için afiş ve broşürler dağıtarak farkındalık oluşturmaya çalışmaktayız. Yapılacak bağışlar son derece önemlidir. 18 yaş ve üzeri akli dengesi yerinde olan herkes sağlık müdürlüklerine, hastanelere başvurarak organ bağışı yapabilir ve organ bağışı kartı sahibi olabilir” diye konuştu.

Kaynak: İHA