Suriyeli Tarım İşçileri Türkiye'ye Minnettar

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, geçimlerini sağlamak için geldikleri Manisa'da tarlalarda çalışarak ekmek parası kazanıyor Suriyeli Hares: 'Burada ekmek paramızı kazanıyoruz, çok şükür, her şey yolunda. Türkiye'ye bize kapılarını açtığı için çok teşekkür ediyoruz'

EŞBER AYAYDIN - Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde tarlalarda çalışarak geçimlerini sağlıyor.

Mevsimlik işçi olarak günlük yaklaşık 30 lira yevmiyeyle çalışan sığınmacılar, kendilerine her türlü olanağı sağladığı ve zor zamanda yanlarında olduğu için Türkiye'ye minnettarlığını dile getiriyor.

Gündüzleri tarlalarda ve güneşte domates kurutma işinde çalışan Suriyeliler, geceleriyse kendi imkanlarıyla düz araziye kurdukları naylon çadırlarda hayatını sürdürüyor.

Çalıştıkları tarlalarda AA muhabirine yaşam koşullarını anlatan Suriyeli Favez Hares, Haseke'deyken de çiftçilikle uğraştığını, terör örgütü DAEŞ'in saldırıları sonrasında akrabaları ve çocuklarıyla Türkiye'ye geldiklerini söyledi.

Akrabalarının da içinde bulunduğu yaklaşık 50 kişilik grupla Türkiye'ye geçiş yaptıklarını, bir süre Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde yaşadıklarını anlatan Hares, Manisa'da tarım işçisi ihtiyacı olduğunu öğrenince geçimlerini sağlamak için buraya geldiklerini kaydetti.

Bulabildikleri işlerde çalıştıklarını, şu anda ise domates kuruttuklarını aktaran Hares, 'Burada ekmek paramızı kazanıyoruz, çok şükür, her şey yolunda. Türkiye'ye bize kapılarını açtığı için çok teşekkür ediyoruz. Burada çadırlarda kalıyoruz, yalnız sıcak bizi zorluyor ama çalışmaya mecburuz.' şeklinde konuştu.

Favez Hares ile aynı kaderi paylaşan Nail Hares de Türkiye'de olmaktan dolayı mutlu olduklarını ifade ederek, tarım işlerinde çalışarak hayatlarını sürdürdüklerini söyledi.

Hares, Suriye'de kalmaları durumunda hayatlarını kaybedeceklerini belirterek, kendilerine kucak açtıkları için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk milletine teşekkür etti.

- Kadınların işi daha zor

Suriyeli Fevziye Nahar da ailesiyle Şam'ın bir köyünde yaşadığını, uçakların yerleşim yerlerini bombalaması üzerine Türkiye sınırına gelerek bir süre buradaki kamplarda yaşadıklarını anlattı.

Türkiye'ye geldikten sonra evlendiğini ve 2 çocuğunun dünyaya geldiğini belirten Nahar, 'Allah Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan razı olsun. Zor zamanlarımızda yanımızda oldu, erzağımızı verdi. Ona çok teşekkür ederiz.' dedi.

Nahar, güneşin altında tarım işinde çalışmanın zor olduğuna dikkati çekerek, 'Sıcakta çadırda kalmak zor oluyor, bir yandan çocuklarla ilgileniyoruz, hem de yemek ve temizlikle uğraşıyoruz. Kadınların işi daha zor.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA