Nükleer Silahsız Dünya İnşası Uluslararası Konferansı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev: 'Kazakistan nükleer deneme alanlarını kapatan ilk ülkedir. Şu ana kadar dünyada nükleer deneme sahaları başka hiçbir yerde kapatılmamıştır' 'Nükleer enerjinin keşfi 21. yüzyılın en seçkin başarısı, öte yandan askeri amaçlı kullanılması insanlık tarihinin en zarar verici ve en yanlış kararı olmuştur'

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ülkesinde nükleer deneme sahalarının kapatılmasıyla nükleer tehdidin azaldığını söyledi.

Kazakistan'da Semey nükleer deneme sahasının kapatılmasının 25. yıl dönümü dolayısıyla başkent Astana'da Bağımsızlık Sarayı'nda düzenlenen uluslararası Nükleer Silahsız Dünya İnşası Konferansı'nın açılış konuşmasını yapan Nazarbayev, nükleer deneme sahalarının, Kazak halkının iradesiyle kapatıldığını belirterek 'Kazakistan nükleer deneme alanlarını kapatan ilk ülkedir. Şu ana kadar dünyada nükleer deneme sahaları başka hiçbir yerde kapatılmamıştır.' dedi.

Nazarbayev, konferansın dünyada nükleer silahsızlandırma sürecinin hızlandırmasına katkı sağlayacağını vurgulayarak 'Nükleer enerjinin keşfi 21. yüzyılın en seçkin başarısı, öte yandan askeri amaçlı kullanılması insanlık tarihinin en zarar verici ve en yanlış kararı olmuştur. Nükleer silahların sayısını bilmek, küresel anlamda güvenliğin sağlandığı anlamına gelmiyor. Bu silahların kimin elinde olduğu önemli. Nükleer silahların teröristlerin eline geçmesi büyük tehlikelidir.' diye konuştu.

Kazakistan'ın oluşturduğu nükleer silahsızlandırma modelinin, diğer ülkelere örnek olması gerektiğini ifade eden Nazarbayev, bu modelin nükleer deneme sahalarının kapatılması ve nükleer silah bulundurma yasağının getirilmesi gibi unsurlar içerdiğini belirtti.

Ülkesinin nükleer silahlarla mücadelede lider konumda olduğuna ve nükleer silahların azaltılması konusunda ortak anlaşmaların yapılması gerektiğine işaret eden Nazarbayev, Kazakistan'ın önerisi üzerine 7 Aralık 2015'te Birleşmiş Milletler'in (BM) tarihte ilk kez nükleer silahsız dünya inşası evrensel deklarasyonunu kabul ettiğini hatırlattı.

Nursultan Nazarbayev, nükleer silahların bulundurulması ve yayılmasına karşı katı mekanizmaların oluşturulması, bu mekanizmaların BM Güvenlik Konseyi kararlarıyla onaylatılması gerektiğini belirterek çatışmaların önlenmesi için yeni uluslararası örgütlerin kurulması, mevcut örgütlerin reforma gitmesi önerisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Kazakistan'ın nükleer enerjiyi barışçıl amaçlarla kullanma hakkını koruduğunu sözlerine ekledi.

Kazakistan Senato Başkanı Kasım Comart Tokayev'in moderatörlüğünde düzenlenen konferansa, 50'den fazla ülkeden milletvekilleri, din adamları, temsilci ve bilim adamları katıldı.

Katılımcılar arasında Bulgaristan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Margarita Popova, BM Cenevre Ofisi Başkan Vekili Michael Möller, Kosta Rika Dışişleri Bakanı Manuel Gonzalez Sanz, Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj yer aldı.

Katılımcılarının yarın Kazakistan'ın 25 sene önce kapattığı Semey nükleer deneme sahasını ziyaret etmesi planlanıyor.

Sovyetler Birliği'nden kalan ve dünyanın en büyük nükleer deneme sahalarından biri olan Semey'de 1948-1989 yıllarında 468 deneme yapılmıştı.

Denemelerin 350'si yer altında, kalanı yer üstünde yapılmış, 300 bin metrekare alan radyasyondan etkilenmiş, 1 milyon 500 bin kişi zarar görmüştü.

Kaynak: AA