İspanya'da Siyasi Belirsizlik Sürüyor

Başbakan ve Halk Partisi lideri Rajoy, azınlık hükümeti kurmak için yarın Meclis'te yapılacak güven oylaması öncesinde sosyalistlerin desteğini alamadı Rajoy: 'Mevcut durumun devamı İspanya'nın yurt dışındaki kredisini tüketiyor'.

İspanya Başbakanı ve Halk Partisi lideri (PP) Mariano Rajoy, azınlık hükümeti kurmak için yarın Meclis'te yapılacak ilk tur güven oylaması öncesinde sosyalistlerin desteğini alamadı.

Ülkede 26 Haziran'da yapılan erken genel seçimlerin ardından Kral 6. Felipe'nin hükümeti kurmakla görevlendirdiği Rajoy, 1'inci tur güven oylamasında, Ciudadanos ve Kanarya Koalisyonu partilerinin desteğiyle 170 oyu garanti etti.

Rajoy, güven oylamasında çekimser kalmasını istediği Sosyalist İşçi Partisinden (PSOE) ise olumsuz yanıt aldı.

Rajoy ve PSOE lideri Pedro Sanchez'in bugün Meclis'te yaptığı görüşme, taraflar arasındaki siyasi görüş ayrılığını değiştirmedi.

Basına yaptığı açıklamada güven oylamalarında 'hayır' oyu kullanacaklarını yineleyen PSOE lideri Sanchez, 'Geçmiş hükümetin devamı niteliğinde olan ve muhafazakar çizgide bulunan bir azınlık hükümetine hiçbir zaman destek vermeyeceğiz.' dedi.

PP'nin kurmak istediği azınlık hükümetine destek vermek için Ciudadanos Partisinin imzaladığı 150 maddelik anlaşmayı da eleştiren Sanchez, 'eşitsizliği, işsizliği ve istikrarsızlığı daimi kılan bir anlaşma' değerlendirmesinde bulundu.

- '6 oyumuz eksik'

Güvenoyu alamayacağını '6 oyumuz eksik' sözleriyle açık bir şekilde dile getiren Rajoy ise İspanya'da bloke olan siyasetin daha fazla böyle devam edemeyeceğini vurguladı.

Rajoy, mevcut durumun İspanya'nın yurt dışındaki kredisini tükettiğine dikkati çekerek, 'Hükümetin kurulması aciliyet gerektiren bir durum. Çünkü sıradışı ve bloke olmuş bir durumdayız. İspanya'nın bir hükümete ihtiyacı var ve en büyük 2'nci siyasi partiden 52 milletvekili daha fazlasına sahip olduğu için bu hükümete PP liderlik etmeli.' dedi.

Başbakan ve PP lideri Rajoy'un sunacağı azınlık hükümetinin 350 milletvekilinin olduğu Meclis'te güvenoyu alabilmesi için ilk tur oylamada salt çoğunluğu, 2 Eylül'deki 2'nci tur oylamada ise basit çoğunluğu sağlaması gerekiyor.

Siyaset uzmanları ve ülke basını Rajoy'un her iki oylamada da güvenoyu alamayacağını savunuyor. İspanya'nın önünde ya 25 Eylül'de yapılacak Galisya ve Bask özerk yönetimleri yerel seçimlerinin ardından ikinci bir hükümet kurma denemesi yapılması ya da Noel bayramına denk gelen 25 Aralık'ta, bir yıl içinde 3'üncüsü düzenlenecek yeni bir genel seçime gidilmesi bekleniyor.
Kaynak: AA