'Fırat Kalkanı Harekatı Muhaliflerin Elini Güçlendirecek'

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Bozoğlan: '(Cerablus'taki Fırat Kalkanı Harekatı) Burada Türkiye'nin birkaç amacı var, birincisi sınır güvenliğini korumak. İkinci amaç özellikle Halep'in kuzeyinde güvenli bir bölgenin oluşturulması. Üçüncü amaç da muhaliflere bir direnç kazandırmak ve diğer terör örgütlerinin direncini kırmaktır. Bu da siyasi arenada, müzakere safhasında muhaliflerin elini güçlendirecektir' 'Toprak bütünlüğü ve halkların bir arada olması rejimi müzakere masasına zorlayacaktır. Dolayısıyla barışın zaman içerisinde gerçekleşeceğini düşünüyorum'

HALİL FİDAN - Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Emin Bozoğlan, Cerablus'taki Fırat Kalkanı Harekatı'nın muhaliflerin siyasi arenada elini güçlendireceğini söyledi.

Bozoğlan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon Hava Kuvvetlerince Cerablus bölgesinin terör unsurlarından temizlenmesi amacıyla başlatılan harekatın çok yerinde bir karar olduğunu söyledi.

Türkiye'ye teşekkür eden Bozoğlan, operasyon sayesinde Suriye'deki sürecin olumlu ilerleyeceğine inandıklarını vurguladı.

Suriye açısından siyasi denklemin çok değişken olduğunu ve sürecin nasıl ilerleyeceğini merak ettiklerini dile getiren Bozoğlan, 'Türkiye, İran ve Rusya yeni bir anlaşma noktasına geldi, tabi ABD'de seçimler yaklaşıyor, ileride denklemin nasıl değişeceğini biz bilmiyoruz ama olumlu olacağına inanıyoruz.' dedi.

Fırat Kalkanı Harekatı'nın siyasi arenada önemli olduğunu ifade eden Bozoğlan, şu değerlendirmede bulundu:

'Burada Türkiye'nin birkaç amacı var, birincisi sınır güvenliğini korumak. Yani bu sınırda terör örgütlerinin Türkiye'nin girişine engel olmak. İkinci amaç özellikle Halep'in kuzeyinde güvenli bir bölgenin oluşturulması. Üçüncü amaç da bu faaliyetten sonra muhaliflere bir direnç kazandırmak ve diğer terör örgütlerinin direncini kırmaktır. Bu da siyasi arenada, müzakere safhasında muhaliflerin elini güçlendirecektir.'

- 'Çetin mücadeleler devam edecektir'

Dünya ülkelerinin çoğunun Suriye'nin toprak bütünlüğü içinde ve halkın birlikte yaşama arzusunu gördüğünü dile getiren Bozoğlan, şöyle dedi:

'Suriye Türkmenleri ve Özgür Suriye Ordusu da bunu istiyor. Biz bu yönde siyasi olarak ve sahada da bu faaliyet doğrultusunda hareket ediyoruz. Başaracağımıza inanıyoruz. Barış 1-2 günde oluşabilecek bir tablo değildir. Çetin mücadeleler bundan sonra da devam edecektir. Toprak bütünlüğü ve halkların bir arada olması rejimi müzakere masasına zorlayacaktır. Dolayısıyla barışın zaman içerisinde gerçekleşeceğini düşünüyorum.'

Emin Bozoğlan, Suriye Türkmenleri olarak ülkenin toprak bütünlüğünden yana olduklarını vurgulayarak, 'Biz Türkmenler olarak zulme karşıyız, herhangi bir kişiye, etnik yapıya ya da bir mezhebe karşı değiliz. Zulüm nereden gelirse gelsin, ister devletten rejimde olduğu gibi, ister terör örgütlerinden, DAEŞ, PYD ve YPG'de olduğu gibi, ister de bireysel terör olsun, biz buna karşıyız. Biz insanların güven ve huzur içerisinde yaşaması için bütün gücümüzle gayret ediyoruz.' sözlerine yer verdi.
Kaynak: AA