Aydın'da Çam Balı Hasadı Başladı

Türkiye’nin en önemli çam balı üretim merkezlerinin başında yer alan Aydın’da çam balı hasat sezonu başladı. Kovanlardaki petekleri savmaya başlayan Aydın’daki arıcılar, çam balında verimin güzel olduğunu ancak bahar mevsiminin kurak geçmesi nedeniyle arıların yeterli miktarda çam balı toplayamadığını belirttiler. 2016 sezonunun arıcılar için tatlı geçmediğini belirten Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ayhan Özdemir, arıcının mutlaka desteklenmesi gerektiğini, çeşitli ürünlerde olduğu gibi bala da devlet tarafından taban fiyat verilmesini istedi.

“Taban fiyat belirlensin”

Bu yıl Güzelçamlı başta olmak üzere çamlık alanlarda çam balı üretiminin kaynağı basıra böceğinin oldukça ballı olduğunu ve mevcut arıların iyi bal topladığını belirten Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ayhan Özdemir, adeta bir şifa kaynağı olan balın gerçek değerini bulmadığını belirtti.

Arıcılığın sadece bal üretimi olarak görülmemesi gerektiğini sürekli vurguladıklarını tabiatın dengesi ve tarımsal faaliyetlerin devamı için arıcılığın olmazsa olmaz bir kural olduğunu Türkiye’de göz ardı edildiğini kaydeden Başkan Ayhan Özdemir, “Taban fiyatı Bakanlık belirlesin, kamu spotları hem çiftçiler hem de tüketici bilgilendirilsin istiyoruz. Geçen yıl çam balının tenekesinin fiyatı 200 TL idi bu yıl bu rakamın en azından 250 TL olmasını bekliyoruz. Arıcının iflas etmemesi için 230 TL’nin altına düşmemesi gerek” diye konuştu.

“Arılar İç Anadolu’dan yorgun ve zayıf döndü”

Bu yıl bahar mevsiminde binbir ümit ile İç Anadolu’ya giden arıcıların hayal kırıklığı ile geri döndüğünü belirten Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği başkanı Ayhan Özdemir, “Önceki yıllarda arılar İç Anadolu’dan gayet zinde ve güçlü bir koloniye sahip olarak dönerdi. Ancak bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle baharda arılar kırıldı. Şu anda kovanlardaki koloniler güçlü olmadığından dolayı arılar kovana yeterli miktarda çam balı çekemedi. Bu yıl çamda bal varlığı iyi olmasına rağmen kova getirilen bal rekoltesi geçen yılların yaklaşık yarısı. Bu da arıcının bu yıl ciddi oranda zarar etmesi demek. Arıcının faaliyetine devam edebilmesi için desteklenmesi şart” diye konuştu.

Kaynak: İHA