Anıt Ağaçlar Tescil Ediliyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü Giresun Şube Müdürlüğünce il genelinde yürütülen çalışma kapsamında, aralarında 280 yıllık Türk fındığı, 300400 yıllık ceviz ve 500 yıllık menengiçin de bulunduğu 54 anıt ağaç tespit edildi Giresun Şube Müdürü Kuduban:'İki yıl önce yaptığımız çalışmalarımız sonucu ladin, kayın, köknar, menengiç, Türk fındığı, ceviz ve kavak olmak üzere 54 ağaç tespit ettik. Bunların bazılarının tescil çalışmaları sürüyor'

ATAKAN ÇITLAK - Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü Giresun Şube Müdürlüğünce anıt ağaçların tescillenmesi için çalışma yürütülüyor.

İl genelinde 2 yıl önce başlatılan çalışmalar kapsamında bugüne kadar 54 anıt ağaç belirlendi. Aralarında 280 yıllık Türk fındığı, 300-400 yıllık ceviz ve 500 yıllık menengiçin de bulunduğu ağaçların tek tek tespit edilerek, tescillerinin yapılması hedefleniyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü Giresun Şube Müdürü Ertan Kuduban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok sayıda anıt ağacı bünyesinde bulunduran Giresun'da, bu ağaçların tespiti için 2014'te çalışma başlattıklarını söyledi.

İlk gerçekleştirilen araştırmalar sonucu yüzlerce yıllık 54 ağacın tespit edildiğini dile getiren Kuduban, 'İki yıl önce yaptığımız çalışmalarımız sonucu ladin, kayın, köknar, menengiç, Türk fındığı, ceviz ve kavak olmak üzere 54 ağaç tespit ettik. Bunların bazılarının tescil çalışmaları sürüyor. Araştırmalarımız devam ediyor.' dedi.

Kuduban, anıt ağaçlar içerisinde 500 yıllık menengiç ve 280 yıllık Türk fındığının ön plana çıktığını ifade ederek, yine 300-400 yıllık ceviz ağaçları da tespit ettiklerini söyledi.

- 280 yıllık Türk fındığı

Çamoluk ilçesinde 280 yaşındaki Türk fındığı (Corylus Colurna) ağacını belirlediklerini aktaran Kuduban, bu ağacın Türkiye'nin en yaşlı fındık ağaçlarından biri olduğunu kaydetti.

Kuduban, 25 metre boyunda ve 91 santimetre çapındaki ağacının tescil çalışmalarının sürdüğünü belirterek, Türk fındığının doğal olarak yetiştiğini ifade etti.

Bu ağaçların kuraklığa dayanma kabiliyetinin yüksek olduğu gibi sıfırın altında 5 ila 30 derecedeki soğuğa da dayanabildiğine dikkati çeken Kuduban, şöyle devam etti:

'Ülkemizde 800 ila bin 700 metre yükseltide yayılış gösterir. Fırtına ve kar kırmalarına karşı dirençli olup kazık köke sahiptir. Taşkına, sele karşı da dayanıklıdır. Genel olarak bu bitkinin Karadeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde yayılış gösterdiği dikkati çeker. Sağlam, dayanıklı, ince tekstürlü, iyi cila kabul eden odunları kırmızı renklidir. Odunu mobilyacılıkta kıymetlidir. Orta ve Batı Karadeniz bölümlerindeki orman köylüleri tarafından hediyelik eşya yapımında kullanılmaktadır.'

- 'Kuzalan Tabiat Parkı anıt ağaçlar bakımından zengin'

Ertan Kuduban, turizme kazandırma çalışmalarının devam ettiği Dereli ilçesindeki Kuzalan Tabiat Parkı'nın anıt ağaçlar bakımından oldukça zengin olduğunu söyledi.

Bölgede çok sayıda ağaç bulunduğuna işaret eden Kuduban, şöyle konuştu:

'Burası Giresun'a 45 dakikalık uzaklığı olan bölge. Parkın kaynak değerlerinden biri de anıt ağaçlar. 100 çapın üzerinde ladin, 5 köknar, 10'un üzerinde kayın, karaağaçlar, şimşir ağaçları bulunuyor. Ormancılık ve bilim bakımından çok önemli kaynak değeri burası. Ağaçların boyları 25 metreden başlıyor ve 50 metreye kadar uzanıyor. Çapları 100 santimetreden başlıyor. Burası çok önemli anıt ağaç alanlarından birisi. Burayı koruyarak gelecek nesillere aktaracağız.'

Kaynak: AA