Kalbi Delik Ağabeyden Kardeşine Yaşam Hediyesi

Aydınlı Yılmaz ailesinin 'kalbi delik' dünyaya gelen ilk oğulları Bekir, talasemi hastası kardeşine kemik iliği vererek yaşama tutunmasını sağladı Anne Yılmaz: 'İki oğlum da birbirini özledi, kavuşmak istiyorlar'.

EFSUN YILMAZ - Aydınlı Yılmaz ailesinin 'kalbi delik' dünyaya gelen ilk oğulları Bekir, talasemi hastası kardeşi Burak'a kemik iliği vererek yaşama tutunmasını sağladı.

Aydın'ın Çine ilçesinde 6 yıl önce evlenen Beyhan ve Sevcan Yılmaz'ın 2011'de ilk çocukları Bekir dünyaya geldi. Demirci ustası olarak çalışan Beyhan Yılmaz'ın işi nedeniyle Muğla'nın Akyaka Köyü'ne taşınan çiftin sevinci, Bekir bebeğin kalbinde 'delik' olduğu belirlenince yarım kaldı.

Bekir'in hastanelerdeki tedavilerle süren ailenin ikinci çocukları Burak'ın 2,5 yıl önce dünyaya geldi. Sürekli ağlayan Burak'ı önce Yatağan'daki sonra da Muğla'daki hastanelere götüren Yılmaz ailesi, ikinci çocuklarının da doğuştan talasemi major adı verilen ve ölümcül olabilecek kan hastalığı olduğunu öğrendi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne nakledilen Burak Yılmaz, alyuvarların ilik içinde ölmesine neden olan ve dolayısıyla kalp yetmezliği gelişmesine ve kan nakli yapılmazsa birkaç yıl içinde ölüme sürükleyen bu hastalıkla mücadele edebilmek için uygun ilik beklemeye başladı.

Sevcan ve Beyhan Yılmaz'ın uygunluk testlerini gerçekleştirildiyse de en uygun iliğin kalbi delik ağabey Bekir'de bulunduğu saptandı.

Bekir'in sağlık durumunun iyiye gitmesi ve kemik iliği transplantasyonunda sakınca bulunmaması üzerine 4 Temmuz'da yapılan operasyonla ağabeyden kardeşe nakil gerçekleştirildi.

Nakilden sonra yapılan testlerde Burak'a ağabeyinden nakledilen kemik iliğinin tuttuğu tespit edildi ve 2,5 yaşındaki çocuk ağustos ayının 3. haftasında taburcu edildi.

- 'Mutlu olsunlar yeter'

Hastaneden taburcu edildikten sonra Ege Üniversitesindeki Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Hastanesi Kurma ve Geliştirme Vakfının (KİTVAK) Konuk Evi'nde oğluyla kalan Sevcan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hasta iki çocuğunun da iyileşme aşamasında olmasından çok mutlu olduğunu söyledi.

Hastalıkla mücadelede çok zor günler geçirdiklerini söyleyen Yılmaz, şöyle konuştu:

'İlk çocuğumun kalbi delik çıkmıştı, doktorlar kapanacağını ve şu an durumunun daha iyi olduğunu söylediler. Ben küçük oğlumun yanındayım, kontrol için burada olmamız gerekiyor, büyük oğlumsa köyde. Hastalık aşaması çok zordu. Tüm aileden kan aldılar, kemik iliği uygunluğuna bakmak için. Sonuç olarak, hasta büyük oğlumun kemik iliği uydu. Onun için bir risk olmayınca nakil yapıldı. Çünkü Burak 2014 yılından bu yana ilik bekliyordu. İki oğlum da artık birbirini özledi, kavuşmak istiyorlar.'

Sevcan Yılmaz, bir anne olarak çocuklarının sadece 'mutlu olmasını' hayal ettiğini kaydetti.

- 'Gelişmeleri izliyoruz'

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serap Aksoylar ise talasemi hastası Burak Yılmaz'a kemik iliği transplantasyonunu başarıyla gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Kemik iliğinin tutup tutmadığının 3 ay sonra kesinleşebileceğini aktaran Prof. Aksoylar, '4 Temmuz'da nakil yapıldı. Henüz kesin konuşmak için erken. Ama şu ana kadar nakille ilgili ciddi bir sorun olmadı, yeni kemik iliği tuttu. Gelişmeleri izliyoruz. Ağabey Bekir Yılmaz'ın kalbinin delik olması nakil için engel değildi. Ağabey kardeşi için çok iyi bir vericiydi. Çocukların sağlığına kavuşması sevindirici.' dedi.
Kaynak: AA