Balıkçılar 'Vira Bismillah' Demek İçin Gün Sayıyor

Karadenizli balıkçılar "Vira Bismillah" demek için gün sayıyor.

Balıkçılar 'Vira Bismillah' Demek İçin Gün Sayıyor
15 Nisan’da başlayan balık avı yasağı 1 Eylül’de sona erecek. Yaz boyunca teknelerinin ve ağlarının bakımını yapan balıkçılar, 31 Ağustos gecesi saat 00.00’dan itibaren denize açılacak.

Ordu’nun Fatsa ilçesinde Bolaman ve Yalıköy Limanlarındaki balıkçılar yeni sezon öncesi son hazırlıklarını tamamladı. Tüm hazırlıklarını bitirip avlanma yasağının kalkacağı 1 Eylül’ü beklediklerini belirten balıkçılar, bu yıl balık bereketi yaşanacağına inandıklarını söyledi.



Türkiye’nin bu yıl ucuz ve bol balık yiyeceğini belirten Fatsalı balıkçılardan Mustafa Mollaoğlu, son hazırlıklarını yaptıklarını, bereketli bir balık sezonu beklediklerini ifade etti.

Mollaoğlu, "Bolaman Limanı’nda son hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bakım ve onarımlarımızı yaparken Eylül ayı geldi. 1 Eylül itibarı ile av yasağı bitecek, bizler denize açılacağız. Bu sene bol miktarda denizde palamut balığı var. Geçen yıl olmayan palamut bu yıl bereketiyle geliyor. Bu yıl çinakop da oldukça fazla. 1 Eylül’den sonra güzel bir av dönemi bizi bekliyor. Geçen yıla oranla bu yıl denizimizde balık bolluğu var. Bunu da Allah’ın bize bir lütfu olarak değerlendiriyoruz. Geçen yıl en değerli balığımızın kilosu 15 lira iken, bu yıl 5 liraya kadar inmesini bekliyoruz. 40 kişilik tayfa ile yeni sezona başlıyoruz. Bölgemizde kışın kadınlar evlerinde beklerken, erkekler balık avına çıkarlar. Özellikle bölgemizin diğer geçim kaynağı olan fındığın az olmasından balıkçılığa ilgi arttı. Bu yıl vatandaşlarımız bol çeşit balığı sofralarına ucuza götürebilecekler" dedi.

Yalıköy Su Ürünleri Derneği Başkanı Balıkçı Eftal Mutlu, yeni av sezonu için hazırlıklarının son aşamasına geldiklerini belirterek, "31 Ağustos gecesi bizlere yasak kalkıyor. Bu sene palamut çok, çinakop da oldukça fazla var, hamsi de bereketli gibi görünüyor. Bu yıl hakikaten diğer yıllara oranla bolluk var. Türkiye genelinde 20-25 tane büyük balıkçı teknesi Moritanya’ya gittiler. Balık üzerindeki av baskısı yüzde 30 gibi azalmış oldu. Oraya gidenler güzel para kazanacaklar elbette. Kalanlar da bu durumdan istifade edecekler. Bu yıl balıkçılığın önü açık görünüyor" diye konuştu.

Balıkçı Selçuk Şahin ise "Ağlarımızın tamirini bitirmek üzereyiz. Bu yıl bol kazanç bekliyoruz. Karadan bereket olmadığı için bu denizden bereket bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA