Suha Arın Sanat Merkezine Ziyaretçi İlgisi

Ödüllü 'Safranbolu'da Zaman' belgeselinin yönetmeni Arın anısına yapılan sanat merkezini bir yılda 60 bin kişi ziyaret etti.

'Safranbolu'da Zaman' adlı belgesel filmle 14. Antalya Film Festivali En İyi Kısa Metrajlı Film Dalında Altın Portakal Ödülü'nü alan Suha Arın anısına Safranbolu'da tarihi cezaevinde açılan sanat merkezi, bir yılda 60 bin ziyaretçiyi ağırladı.

Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Genel Sekreteri İsmail Timar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suha Arın Kültür ve Sanat Merkezinde sanatçının belgesel sinema tarihini yansıtan materyallerinin sergilendiğini söyledi.

Safranbolu'nun Arın için önemli bir yer olduğunu aktaran Timar, 'Safranbolu'nun, unutulmaya yüz tuttuğu bir dönemde Suha Arın, çekmiş olduğu belgesel filmle şehrin kaderini değiştirmiştir. O dönemde Suha Arın'ın çekmiş olduğu belgesel başta Türkiye olmak üzere tüm dünyanın dikkatini çekti. Filmin çekildiği 1976 yılından sonraki süreçte şehrimiz adına güzel gelişmeler yaşandı. Yapılan belgesel herkesin dikkatini çekerken, o dönemde yerel yöneticilerimizin girişimleriyle UNESCO'ya başvuru yapıldı ve uzunca bir süreçten sonra Safranbolu 'Dünya Miras Listesine' dahil edildi.' diye konuştu.

- 'Suha Arın Safranbolu için çok önemlidir'

Safranbolu'nun UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmasında 2004 yılında yaşamını yitiren Suha Arın'ın büyük katkıları olduğunu vurgulayan Timar, şöyle konuştu:

'Safranbolu'nun fark edilmesi ve tanıtımı yönünde bu belgeselin büyük katkısı oldu. Safranbolu'nun varlığından haberdar olmayan insanlar, Safranbolu'yu görmeye geldiler. Bu nedenle Safranbolu için Suha Arın'ın yeri çok ayrıdır. Suha Arın için de ilçemizin yeri çok ayrıdır.'

Arın'ın çekmiş olduğu belgesellerde kullanmış olduğu materyallerin uzun yıllar Safranbolu'da sergilendiğini anlatan Timar, vakfın girişimleriyle tarihi cezaevinde böyle bir merkez açmayı uygun bulduklarını söyledi.

Merkezi bir yıl önce açtıklarını dile getiren Timar, 'Bu aşamada Suha Arın'ın kardeşi Reha Arın, Suha Arın'ın çalışma arkadaşları ve öğrencilerinin de büyük yardımları oldu. Merkezin açılmasının ardından burası gerçekten ziyaretçi akınına uğramaya başladı.' dedi.

Türkiye ve dünyanın birçok yerinden belgeselle ilgilenen, belgesel merakı olan herkesin sanat merkezini ziyaret ettiğini belirten Timar, şunları kaydetti:

'Burada Arın'ın 2 binin üzerinde kitabı, kameraları, lensler gibi materyalleri bulunuyor. Bu cihazlar gerçekten çok değerli. Sanat merkezi açılalı bir yıl olmasına rağmen 60 bin kişiyi ağırladı. Ziyaretçiler arasında özellikle gençlerin olması bizleri mutlu ediyor. Gençlerimiz belgesele özel bir ilgi gösteriyor. Merkezinin bulunduğu alanda Kent Tarihi Müzesi ve Tarihi Saat Kulesi'nin bulunması burası için bir avantaj sağlıyor. Müze ve saat kulesini görmeye gelen insanlar burayı da görmeden gitmiyor.'

Kaynak: AA