Kıl Dönmesi İçin Hastaneye Gitti, İki Böbreğinin De Çalışmadığını Öğrendi

Diyarbakırlı Gürsel Kaya, 8 yıl önce askerdeyken kıl dönmesi ameliyatı olmak için hastaneye gitti. Burada yapılan tetkiklerle iki böbreğinin de çalışmadığını öğrenen Gürsel Kaya’nın dünyası başına yıkıldı. 3 ayda bir aldığı engelli maaşı ile eşi ve iki çocuğuna bakmak zorunda olan Gürsel Kaya, tek odalı bir evde yaşam savaşı veriyor.

Kıl Dönmesi İçin Hastaneye Gitti, İki Böbreğinin De Çalışmadığını Öğrendi
27 yaşındaki Gürsel Kaya, bundan 8 yıl önce askere gitmek için başvuruda bulundu. Askerlik öncesi muayenesini olan Kaya, askerlik döneminde, kıl dönmesi sorunu yaşadı. Ameliyat olmak için hastaneye başvuran Kaya’ya doktorlar çeşitli tetkikler uyguladı. Yapılan testlerin sonucunda Gürsel’in iki böbreğinin de çalışmadığı ortaya çıktı. Böbreklerinin çalışmadığını öğrenen Gürsel Kaya, hayatının şokunu yaşarken, bir şok da askeriyeden aldığı çürük raporu ile yaşadı. Çok sevdiği askerlik hizmetini de yarıda bırakmak zorunda kalan Gürsel Kaya, Diyarbakır’a felçli annesinin yanına geldi.

Annesine yük olacağını düşünen Gürsel Kaya, bir müddet ailesinin geçimi için çalışmak zorunda kaldı. Böbreklerinin kendisine yaşattığı sorun nedeni ile çok fazla çalışamayan Gürsel Kaya, hayatını bir müddet annesinin yanında idame ettirdi.

Askerden geldikten 5 sene sonra çok sevdiği eşi ile tanışan Gürsel Kaya, bir süre sonra eşine evlilik teklif ederek hastalığını da eşine anlattı. Bircan Kaya, hastalığını bile bile eşi Gürsel Kaya ile hayatını birleştirdi. 2 çocukla tek odalı evde zor şartlar altında yaşamlarını sürdüren Kaya çifti, yetkililerden kendilerine uzatılacak yardım elini bekliyor.

Tek odalı evde eşi ve iki çocuğuyla yaşam savaşı

Hastalığı ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Gürsel Kaya, 2008 yılında askerdeyken hastalığını öğrendiğini söyledi.

Gürsel Kaya, “Böbrek hastasıyım, diyalize giriyorum. Hastalığım 2008 yılında askeriyede ortaya çıktı. Geçtiğimiz Nisan ayından beri diyalize giriyorum. Gözüm kararıyordu, önümü görmüyordum. Nefesim çıkmıyordu, hastaneye gittim ve hemen yoğun bakıma alıp diyalize bağladılar. Kıl dönmesi için gittim, tahlillerde böbreğimin çalışmadığı ortaya çıktı. Bunun ardından beni GATA’ya sevk ettiler. Oraya gittikten sonra bana çürük raporu verdiler. İlaç yazdılar bana ama nakil olmam gerektiğini de söylediler. Gözüm kararıyordu, önümü görmüyordum. İki kızım var, çalışmıyorum, devlet bize 3 aylık maaş veriyor geçimimizi sağlamaya çalışıyorum. Allah devletimizden razı olsun, zorlanıyorum evi geçindirme konusunda ama mecburi elimden bir şey gelmiyor. Kiramız 200 lira, bir oda tek banyo ve tuvalet de dışarıda. Kışı nasıl geçireceğiz bilmiyorum, bunların evin geçimi beni düşündürüyor. Ben devlete sığınıyorum, Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum bize yardım etsin lütfen. Diyarbakırlı iş adamlarına da sesleniyorum. Bize yardım etsinler. Benim nakle ihtiyacım var, Allah rızası için nakil veren biri çıksa çok mutlu olurum. Televizyonumuz yok, çamaşır makinemiz yok, Allah’a sığınıyoruz, onlara sığınıyoruz” dedi.

Eşiyle hastalığını bilmesine rağmen evlendi

Yaşadığı zor şartları gözyaşlarına boğularak anlatan Bircan Kaya ise, eşiyle 3 yıl önce hastalığını bile bile evlendiğini kaydederek, şunları söyledi:

“Birbirimizi severek evlendik. Ben onun hasta olduğunu biliyordum, bunu dert etmedim ve onunla evlendim. Eşimin hastalığı bizi kahrediyor, hasta olduğu için çalışamıyor, evde televizyonumuz yok, çamaşır makinemiz yok. Tek odada yaşıyoruz, tuvaletimiz banyomuz dışarıda. Ben de diğer insanlar gibi daha güzel bir yerde yaşamak istiyorum. Biz de sabrediyoruz, yardım bekliyoruz. Halimiz perişan ben de hastayım, 6 santim kitle var vücudumda benim de ameliyat olmam lazım.”
Kaynak: İHA