Fransa'daki Tesettür Mayo Yasağı

KADEM: 'Fransa, kuruluş ilkeleri özgürlükeşitlikkardeşlik ışığında hareket etmeli ve bu çağ dışı, ilkel ve özgürlük karşıtı yanlıştan en kısa zamanda dönmelidir'.

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), Fransa'daki tesettür mayo yasağını kınadı.

KADEM'den yapılan açıklamada, Fransa'da, tesettürlü kadınların kullandığı mayonun kullanımının ayrımcılık ve cemaatçilik yapıldığı gerekçesiyle yasaklandığı hatırlatıldı.

Fransa Başbakanı Manuel Valls'in açıkça onayladığı bu yasağın, ülke genelinde hızla yayıldığının görüldüğü aktarılan açıklamada, laik Fransa'nın, devlet eli ile insanların dini ve kişisel tercihlerinin tezahürü olan kıyafetlerine yönelik skandal müdahalelerinin kaygıyla izlendiği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Fransa yönetimi yasağı 'Kamu düzenini tesis etmek, güvenliği sağlamak, laiklik ve cumhuriyet değerlerini korumak' amacıyla açıklıyor. Açıkçası bizler çocukları ile beraber denizde serinlemek isteyen ve tesettür mayo ile sahilde oturan bir kadından, polisin zorla üstünü çıkarmasını istemesi ve bununla da yetinmeyip, ceza kesmesinin, öne sürülen hangi amaca hizmet ettiğini merak ediyoruz. İnsan Hakları Kurumu'nun evi olan Fransa'ya diyoruz ki; tesettür mayo üzerinden asayişi sağlama iddiasından vazgeçin ve kamu düzenini tesis etmek istiyorsanız sahilde çocukları ile zaman geçiren ve dinlenen insanlardan uzak durun. Laik bir devlet olma iddiasındaysanız insanların inançlarına karışmayın. Fransa bir Hristiyan din devleti dahi olsa farklı inançlara uygun giyinen insanlara yasak getirme hakkına sahip olmazdı. 1925'te plajda kadınların mayolarını ölçen Fransız polisinin 2016'da bu kez ters yönde, kadınların kıyafetleriyle ilgileniyor olmasını hayretle karşıladık.'

Fransa'nın 91 yılda insan hakları ve laiklik konusunda bir ilerleme kaydedememesinden endişe duyulduğu aktarılan açıklamada, 'Gelişmiş ülkelerin kadınların toplumsal hayata katılımını teşvik ederken, tesettür mayo kullanan kadınların sosyal hayattan dışlanmasının, insan hakları ve kadının özgürlüğü bağlamında kabul edilemeyecek bir uygulama olduğuna inanıyor ve şiddetle kınıyoruz. Fransız Danıştayı'nın, Villeneuve-Loubet Kasabası'nda uygulamaya geçirilen burkini yasağının kaldırılmasına karar vermesine rağmen, ne yazık ki bazı otoritelerin yasakçı anlayışlarında ısrar edeceklerini görüyoruz.Fransa, kuruluş ilkeleri özgürlük-eşitlik-kardeşlik ışığında hareket etmeli ve bu çağ dışı, ilkel ve özgürlük karşıtı yanlıştan en kısa zamanda dönmelidir.' ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: AA