CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, adli yıl açılış töreninin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bulunan Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak olmasının, yargının Cumhurbaşkanı’na bağlılığı gibi algılanabileceğini söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran Açıklaması
Cankurtaran, CHP Isparta İl Başkanlığı’nda gündemle ilgili açıklama yaptı. Cankurtaran, ABD’de yargıçların Başkan’ı tarafsızlık adına alkışlamadığını belirterek, “ABD’de yargıçlar tarafsızlık adına başkan konuşurken alkışlamazlar ve ayağa kalkmazlar. Biz alkışlamayı bıraktık neredeyse bizzat ayağa kadar gidiliyor. Adli açılış yılı, yargıya ait bir binada ya da başka bir ortamda yapılmalıdır. Cumhurbaşkanlığı Sarayı, adalet mekanizmasıyla alakalı bir yer değildir. Kuvvetler ayrımına inanmadığını bugüne kadar defalarca ispatlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bulunduğu sarayda yapılacak böyle bir tören, kamuoyunda yargının Cumhurbaşkanı’na bağlılığını ilan etme töreni gibi algılanır. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yapımı kanunlar zorlanarak gerçekleştirilmiştir. Siyasi baskı ile normalde inşaat olmayacak bir yere yaptırılan Saray’da adli açılışın yapılması bizzat hukukun üstünlüğü üzerine yemin eden hukukçuların hukuka bağlılığını sorgulatır” dedi.

Son dönemlerde PKK’nın Karadeniz bölgesinde düzenlediği saldırılara dikkat çeken Cankurtaran, geçtiğimiz günlerde Antalya - Kemer karayolunda askeri bir araca düzenlenen saldırıyı hatırlatarak, “PKK, 1998 yılında Antalya kırsalına da bazı gruplar göndermiş, bunlar o dönem için ciddi sorunlara yol açmıştı. Yine 2006 yılında Muğla-Denizli kırsalında keşif yaptıkları öne sürülmüştü. PKK, küçük grupları farklı illere göndererek lokal düzeyde kırsal alan faaliyetleri ile güvenlik güçlerimizin dikkatini dağıtmak isteyebilir. Özellikle gözler Karadeniz bölgesindeyken Akdeniz bölgesine de dikkat edilmeli. PKK, Türk turizminin ve tarımının merkezi olan bu bölgede de huzursuzluk çıkarmak için geçmişteki gibi benzer bir faaliyeti Toros dağlarında yeniden deneyebilir. Buna karşı uyanık olunmalı” diye konuştu.

Askeri birliklerin taşınması Isparta ekonomisine zarar verir

Cankurtaran, 2015 itibariyle 421 bin civarında nüfusu olan Isparta’nın ekonomik gerekçelerle son yıllarda nüfus kaybettiğini ve bu nedenle 4 olan vekil sayısının 3’e düştüğünü belirterek, “Isparta’daki bir askeri tugayın Afyonkarahisar’a taşınacağı iddiaları kentte tedirginlik yaratmış durumda. Isparta bir öğrenci ve asker şehri ve esnaf açısından bu iki unsur da çok önemli. Askeri birliklerin Isparta’dan taşınması şehrin ekonomisinde olumsuz tesir yaratabilir. Ülkemizin kendi kendine yetebilen nadir şehirlerinden biri olan Isparta’nın ekonomisini geriletecek, nüfus kaybını hızlandıracak bu plan bir kez daha gözden geçirilmeli” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: İHA