Bakliyat Geleneksel Tariflerin Dışına Çıktı

Türk mutfağının vazgeçilmez ürünleri arasında yer alan bakliyat ürünlerinin sağlık ve beslenme avantajları, her geçen gün gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar ışığında daha net bir şekilde ortaya konuluyor.

Bakliyat Geleneksel Tariflerin Dışına Çıktı
Bakliyatın sağlık ve beslenme üzerine faydaları tüm dünyada ele alınırken, Birleşmiş Milletler 2016 yılını “Uluslararası Bakliyat Yılı” olarak ilan etti. Bu bağlamda Türkiye’de de toplumun bakliyat konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve yürütücülüğünü PAKDER (Tarım ürünleri Hububat Bakliyat İsleme ve Paketleme Sanayicileri Derneği)’in yaptığı, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümlerinin ortaklığında yürütülen "Bakliyat ile Sagˆlıklı Beslenme Sagˆlıklı Hayat Projesı·" bakliyatın geleneksel tariflerle sınırlı olmadığını göstermek amacıyla farklı hedef kitlelere yönelik yapılan birçok etkinlikle Türk toplumunda bakliyata olan ilgiyi tekrar canlandırdı.

Proje kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu, Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği, Uluslararası Bakliyat Birliği gibi birçok üniversite ve sivil toplum kuruluşuyla ortak basın toplantıları ve etkinlikler düzenlendi.

Bu çalışmalara alanının önde gelen üniversite hocaları, diyetisyenler, profesyonel mutfak aşçıları, ve sektör temsilcileri katıldı.

Proje kapsamında ortaya nohut unlu karışık pizza, sarı mercimek unlu helva, bakliyat unlu sandviç ekmeği gibi bakliyatlı sıra dışı 60 yemek tarifi geliştirildi. Geliştirilen bu yemek tarifleri sosyal medya “bakliyatye” isimli hesaplarla ve https://www.bakliyatye.com/plesk-stat/webstat/ web sitesiyle tüm bakliyat severlerle paylaşıldı.

Proje kapsamında bakliyatın geçmişten günümüze mutfaklarımızdaki yerini ve önemini anlatan “Bakliyat ile Sağlıklı Beslenme Sağlıklı Hayat Projesi Belgeseli” çekildi. Bununla birlikte, bakliyatın sağlığa olan faydaları derlenerek anlatıldığı ve mutfak sanatçıları tarafından hazırlanan bakliyatlı yemek tariflerinin eklendiği “Bakliyat ile Sağlıklı Beslenme Sağlıklı Hayat” adlı bir kitap hazırlandı ve 200 ‘den fazla hastaneye bizzat ve ayrıca İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü kanalı ile gönderildi. Projenin iletişim ayağını üstlenen Promedia Halkla İlişkiler tarafından gerçekleştirilen çalışmalar ile; proje ve bakliyatla ilgili bilgiler onlarca TV kanalı, yazılı ve online medyada yayınlanarak kamuoyuna sunuldu. Pakder ‘in girişimi ile Projemiz İstanbul Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 39 İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne resmi yazı yazılarak anlatılmıştır. İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bu izni ile projemize ait belgeselin okulların açılmasını takiben gösterimine Belgesel kitabının dağıtımına ve Bakliyatın faydalarının farklı kullanımları ile birlikte okullarda anlatılmaya başlanacak.

Baklı·yat ile Sagˆlıklı Beslenme Sagˆlıklı Hayat Projesı·nin yürütücülüğünü gerçekleştiren PAKDER Başkanı İsmet Aral, “Projenin ana hedefi olan bakliyatın geleneksel tariflerle sınırlı olmadığı algısını yapılan tüm etkinliklerimizde ortaya koymaya çalıştık. Almış olduğumuz geri dönüşlerle de görüyoruz ki başarılı olduk. Birleşmiş Milletler’in 2016 yılını “Uluslararası Bakliyat Yılı” olarak ilan etmesi ve bu doğrultuda İstanbul Kalkınma Ajansının projeye büyük desteği hedefimizi gerçekleştirmede önemli rol oynadı” dedi.

Kaynak: İHA