Doğal Ürünleri Çocuklarının Geleceği İçin Büyüttüler

Ordu'nun Perşembe ilçesinde kurdukları serada meyve sebze üreten Mehmet ve Döndü Yalçınkaya çifti, kazandıkları parayla çocuklarını okutup, evlendirdi.

Perşembe ilçesinde yaşayan Mehmet Yalçınkaya, 18 yıl önce eşinin girişimiyle sera kurmak için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne başvurdu.

Olumlu sonuçlanan başvuruyla Yalçınkaya ailesi, Efirli Mahallesi'ndeki bir arazi üzerinde kurdukları serayla hayatlarına yeni bir sayfa açtı.

Yalçınkaya, ev hanımı olan eşi Döndü Yalçınkaya ile sebze ve meyve üretimine başladı.

Toplam üç dönümlük arazide zamanla yetiştirdikleri ürün çeşitliliğini artıran çift, organik üretimleriyle çevredeki vatandaşların ilgisi odağı oldu.

Yalçınkaya çiftinin serada yetiştirdiği organik fasulye, börülce, maydanoz, domates, salatalık, biber çeşitleri ile çok sayıda meyve sofraları süslerken, aile de sera sayesinde üç evlatlarını okutarak evlendirdi.

Mehmet ve Döndü Yalçınkaya çifti şimdi de sebze ve meyve çeşidini artırarak işlerini büyütmeyi hedefliyor.

46 yaşındaki Mehmet Yalçınkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önceden güvenlik görevlisi olarak çalıştığını ancak kendi işini kurmaya karar verdiğini söyledi.

Kendisine ait arazisi olmadığını ancak satın almayı çok istediğini belirten Yalçınkaya, 'Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne sera için başvuru yaptık ve bize sera çıktı. Daha sonra hanımla bu konuda sözlü olarak biraz tartıştık. İlk sene de ürün alamadık. Eşim, ikinci sene Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün kursuna gitti. İkinci yıl da güzel ürün almaya başladık.' dedi.

Yalçınkaya, serayı yaptıkları ilk yıllarda aynı zamanda inşaatlarda çalıştığını ve hayvancılıkla da uğraştığını belirterek, 'Baktık ki seradan ekmek yiyoruz. Bir amcamızın yerine kendi imkanlarımızla 2-3 tane sera daha kurduk ve şu anda yolumuza devam ediyoruz. Allah nasip ederse iyi bir yer bulursak teknik anlamda işimizi büyütmeyi düşünüyoruz.' diye konuştu.

Sebze ve meyvelerinin tamamının organik olduğuna dikkati çeken Yalçınkaya, çevre ilçelerden ve il dışından da organik ürünlere talep geldiğini dile getirdi.

Ürünleri bir yandan topladıklarını, bir yandan da aynı yerde satışı gerçekleştirdiklerini ifade eden Yalçınkaya, 'Perşembe'den, Ordu'dan ve Bulancak'tan bile müşterimiz var. Gümüşhane'den özellikle koyun gübresi getirtiyoruz. Bu işten ekmek yiyoruz. Dışarıda manava hiçbir şey vermiyoruz. Kendi ürünümüzü kendimiz satıyoruz. Ürünlerimizden bir alan bir daha geliyor. Bu anlamda satışımızda sıkıntımız yok.' şeklinde konuştu.

- 'Hanımımla birlikte sırt sırta, el ele verdik'

Yalçınkaya, serayı kurduktan sonra ekonomik anlamda kendilerine büyük katkısı olduğunu vurgulayarak, 'Buradan prim ödeme şekliyle eşim emekli oldu. Sıra bana geldi. İki arsa aldık ve evimizi, ocağımızı yaptık. Hanımımla birlikte sırt sırta, el ele verdik. Burası sayesinde üç çocuğumu okuttum, daha sonra da düğünlerini yaptık. Artık daha güzel bir sera kurmayı düşünüyorum.' ifadelerini kullandı.

Döndü Yalçınkaya ise yaklaşık 18 senedir eşiyle meyve ve sebze üretimi yaptıklarını, bu üretim modeliyle geçimlerini sağladıklarını anlattı.

Bir serayla başladıkları üretim alanını genişleterek büyüdüklerini aktaran Yalçınkaya, 'Burada iki sera salatalık yapıyoruz. Bir tanesinde dolmalık, kahvaltılık biber üretiyoruz. Bunun dışında fasulye, börülce, patlıcan ve biberin farklı çeşitlerini yetiştiriyoruz. Perakende satış yaptığımız için çeşit üretmek zorundayız. Vatandaşların da ilgisi çok güzel. Satışta sıkıntı yok. Gücümüzün yettiği kadar en güzelini ve iyisini yapmaya çalışıyoruz.' dedi.

Organik üretimle evlerinin geçimini eşiyle birlikte sağladıklarını dile getiren Yalçınkaya, organik üretimde daha kapsamlı bir ortam oluşturmayı planladıklarını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA