Uluslararası Organ Nakli Ağı Projesi

DEİK Genel Sekreter Yardımcısı Özelli: 'Bizim Türk özel sektörü olarak mesajımız, 15 Temmuz sonrasında işler kaldığı yerden devam etmektedir'.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Sekreter Yardımcısı Aslı Akdeniz Özelli, 'Bizim Türk özel sektörü olarak mesajımız, 15 Temmuz sonrasında işler kaldığı yerden devam etmektedir.' dedi.

Türkiye Organ Nakli Vakfı (TONV) Koordinatörlüğü, Sağlık ve Ekonomi bakanlıkları, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi ile DEİK desteğiyle yürütülen Uluslararası Organ Nakli Ağı Projesi kapsamındaki ikinci medya çalıştayı başladı.

Orta Asya ülkelerinde faaliyet gösteren medya kuruluşlarından 30 gazetecinin katılımıyla İstanbul'da düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan Özelli, kurulun 126 ülkeyle iş konseyi bazında, ekonomik, ticari yatırım ilişkilerini geliştirmek üzere faaliyet yürüttüğünü belirtti.

Son dönemde yapılan ziyaretler kapsamında Afrika'nın önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Özelli, 'Avrasya aynı şekilde. Çünkü bu coğrafyalar ekonomik açıdan Türkiye için çok büyük önem taşımaktadır.' diye konuştu.

Özelli, DEİK'in yurt dışındaki ortak ve partnerlerinin daha çok o ülkelerdeki ulusal ticaret ve sanayi odalarında faaliyet gösteren kuruluşlar arasında bulunduğunu dile getirerek, bu anlamda kurulun lider pozisyonunun 15 Temmuz sonrasında da devam ettiğini vurguladı.

Aslı Akdeniz Özelli, şunları söyledi:

'Bizim Türk özel sektörü olarak mesajımız, 15 Temmuz sonrasında işler kaldığı yerden devam etmektedir. Bugünkü toplantı da bence bunun en önemli kanıtlarından biri. Yurt dışına yatırımların Türkiye'ye akışında ilk çeyrekte önemli bir artış kaydettik. Bu yatırım ortamının iyileşmesiyle orantılı ekonomik reformların uygulanmasıyla da bağlantılı. Sayın Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek'in de ifade ettiği üzere bir yatırımcının Türkiye'de aradığı çalışma izinlerinden vergi muafiyetlerine kadar bütün unsurları içeren bir reform paketi onaylanmıştır ve yürürlüğe girmiştir. Bu çok yeni bir gelişmedir ve bu bilgiyi de sizinle memnuniyetle paylaşıyorum.'

- 'Toplantılar ülkenin güncel durumunu da aktarmak için imkan oluşturuyor'

TONV Başkanı Dr. Eyüp Kahveci de projenin, 5 üniversite, 5 mesleki sivil toplum kuruluşu ve DEİK tarafından desteklendiğini aktararak, çalışmanın uluslararası teknik yardım ve iş birliği amacıyla hayata geçirildiğini kaydetti.

Kahveci, Türkiye'deki, özelde organ nakli, genelde de sağlık hizmetlerinin tanıtımının yapılmasına da imkan sağlayan projenin sağlık çözümü aktivitesi alanında da önem teşkil ettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

'Projeye yaklaşık 70 ülke katıldı. Bu bizim için önemli bir avantaj. Türkiye'nin dışa açılım politikası anlamında yürüyen şu andaki en büyük ölçekli sağlık projesi. Projenin birinci fazı geçen sene tamamlandı. Ülkelerdeki durum tespiti yapıldı, öncelikler belirlendi ve bir eylem planı hazırlandı. İkinci fazda da bu eylem planlarının uygulanması aşamasıdır. Bu aşamanın ilk programları medya çalıştaylarıyla başladı. Bunu AB de yapıyor. Brüksel'de her sene üye ülkeler ve aday ülkeler toplanıyor. Gazeteciler teknik anlamda organ bağışı ve naklini konuşuyor. Biz de bu çalıştayla konuk ülkelerden gelen gazetecilerin politika belirleyicileri ve yetkili otoritelerle organ bağışı ve naklinin gelişimi konusunda temas kurmalarını, aynı zamanda da ülkelerinde toplumsal farkındalığı arttırmaları yönünde yapacakları çalışmalara katkıda bulunmak istiyoruz.'

Bu kapsamda Afrika, Orta Asya ve Orta Doğu ülkelerinde faaliyet gösteren medya temsilcilerine yönelik 3 ayrı medya çalıştayı düzenlediklerini ifade eden Kahveci, 'Bunun yanı sıra Türkiye'nin güncel durumunu, genel ekonomik görünümü ve gündemi hakkında da basın mensuplarını doğrudan bilgilendirmek için üst düzey temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantılar düzenliyoruz.' diye konuştu.
Kaynak: AA