TŞOF İle MYK 'Ulusal Yeterlilik Hazırlama İş Birliği Protokolü' İmzaladı

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, “Amacımız her meslekte olduğu gibi bu arkadaşlarımızı belgelendirmek özellikle şehir içinde nakliye işi yapan yolcu taşıyan bu şoförlerimizi daha verimli kılmak" dedi.

TŞOF İle MYK 'Ulusal Yeterlilik Hazırlama İş Birliği Protokolü' İmzaladı
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) ile Mesleki Yeterlilik Kurumu(MYK) karayolu taşımacılığı alanında şoförlük mesleklerine yönelik “Ulusal Yeterlilik Hazırlama İş Birliği Protokolü” imzaladı. Hazırlanacak ulusal yeterlilikler ile kamyon, minibüs, taksi, şehir içi toplu taşıma, servis aracı ve tehlikeli madde taşımacılığı mesleklerini icra eden kişiler uluslararası standartlara uygun bir şekilde belgelendirilecek.

Söz konusu protokole ilişkin konuşan, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, “Bugün Mesleki Yeterlilik Kurumu’yla önemli bir adımın arifesindeyiz. Aslında 4 yıl geriye doğru baktığımızda bu çalışmaları belirli bir noktaya getirdik. Bugünde herhalde bu çalışmaların neticesini almak üzere bir protokol yapacağız. Birlikte daha güzel çalışmalara devam edeceğiz. Türkiye’deki mesleki federasyonlardan 13 tane federasyonun bir tanesi de Türkiye Şoförler ve Otomobilciler federasyonudur” şeklinde konuştu.

“Federasyonumuza bağlı 600’e yakın üyemiz var bunlarında kullanmakta olduğu ticari taksi, minibüs, yolcu otobüsleri, servis araçları birçok ticari yolcu ve yük taşıyan vasıtaları var” diyen Apaydın, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Amacımız her meslekte olduğu gibi bu arkadaşlarımızı belgelendirmek özellikle şehir içinde nakliye işi yapan yolcu taşıyan bu şoförlerimizi daha verimli kılmak. Taşıdığı yükün ve insanın değerini bilecek şekile getirmek. Bir eğitim yapıp sınavda sonra belgelendirmek. 1990’lı yıllarda 2006 yılının Mayıs ayına kadar Türkiye şoförler ve otomobiller federasyonu ve ona bağlı odalar vasıtasıyla bu ticari araçlarda çalışan tüm sürücüler ve araç sahiplerine ticari taşıt kullanma belgesi veriliyordu. Ancak 2003 Yılında bu 4 bin 925 sayılı taşıma kanunu çıkınca bir belgelendirme sistemi getirildi.

Bu yasa geçmiş yıllarda da siyasilerin ve hükümetlerin çok uğraştığı ama bir türlü başaramadığını bu hükümet döneminde başardılar ve taşıma kanunu çıkardılar. Ancak taşıma sektöründe bir reform olduğu bu reformlar kolay oturmaz. Oturtmak için gerek kamu gerekse özel kişiler birlikte çalışmaları gerekir. Bunu alana oturtmak esnafı buna uyarlamak kolay olmadı. Şoför eğitimine 4 bin 925 sayılı yasayla başladılar.”

“Önce iş sağlığı ve güvenliği, bir tek kişinin hayatı dünyalara bedeldir”

Mesleki Yeterlilik Kurumu(MYK) Başkanı Adem Ceylan ise protokole ilişkin şunları kaydetti:

“Kurumuz tarafından yaklaşık 80 bin kişiye mesleki yeterlilik belgesi vermek suretiyle alanda önemli bir çalışma yürütülmeye devam ediyor. Zaman zaman kazalara konu edilen inşaat sektörü, enerji, otomotiv sektörü gibi sektörler tehlikeli meslekler olarak ilan edildi. Şuanda 48 meslek tehlikeli meslek sınıfında bu sınıflarda belgesizi çalıştırmak imkan dâhilinde olmayacaktır. Bizim kurumumuzun önceliği şudur; önce iş sağlığı ve güvenliği, bir tek kişinin hayatı dünyalara bedeldir.”

Ceylan, imzalanan protokol ile bundan sonraki süreçte şehir içi toplu taşımada ve diğer sürücülerin daha güvenilir bir şekilde araçlarını kullanabileceklerini söyledi.

Kaynak: İHA