Niğde Devlet Hastanesi'nde Palyatif Bakım Ünitesi

Niğde Devlet Hastanesinde açılan Palyatif Bakım Ünitesi hizmet vermeye devam ediyor.

Niğde Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Fatih Balcı, yaptığı yazılı açıklamada, yaklaşık 4 ay önce hasta kabulüne başlayan ünitede bu güne kadar 52 hastanın tedavi edildiğini bildirdi.

Balcı, yaşamı tehdit eden hastalıklara bağlı olarak yardıma ve bakıma ihtiyacı olan hastaların gerekli bakımlarının yapıldığını belirterek, Palyatif Bakım Ünitesinin hastalara en iyi koşullarda aileleriyle birlikte hizmet verdiğini kaydetti.

Hasta ve hasta yakınlarına, psikolojik ve manevi desteğin de verildiğini aktaran Balcı, şöyle devam etti:

'Hasta yatağa bağımlı ise oluşan yatak yarası bakımlarını, beslenme problemi olan hastalarımıza beslenme, ağrı şikayeti ve fiziksel rahatsızları varsa hastalığına bağlı tedaviler yapılmaktadır. Psikolog ve imam eşliğinde hastalarımıza ve yakınlarına ağır seyreden bu süreçlerde ruhsal ve maneviyat açısından destek sağlanarak moral ve motivasyonlarını artırmayı hedeflemekteyiz. Merkezimizde bulunan 7 oda hasta ve hasta yakınlarının konforuna göre dizayn edildi. Hasta yakınları için meşguliyet odası, çok amaçlı salon bulunmaktadır. Hasta ve ailelerinin bu zor süreçte kaliteli sağlık hizmeti almalarını, yaşam kalitesini artırmak ve geliştirmek için çalışmaktayız.'

Birliğimize bağlı Niğde Devlet Hastanesinde açılarak hizmet vermeye sürdüren Palyatif Bakım Merkezi, hastalıklarının zor süreçlerinde hasta ve hasta yakınlarına destek olmaya devam ediyor. Yaklaşık 4 ay önce hasta almaya başlayan Palyatif Bakım Merkezinde bugune kadar 52 hasta hizmet aldı.

Palyatif Bakım Merkezleri evde bakımları zor olan hastalar için kurulan merkezlerdir. Palyatif bakım merkezleri; Hastanın beslenme ihtiyacı var ise ya da çok ağrı hissediyor ve yatağa bağımlıysa bu hastaların kendilerine ve ailelerine psikolojik destek sağlamak amacıyla kurulmuş bir birimdir. Yardıma ve bakıma ihtiyacı olan tüm hastalarımıza gerekli bakımlar yapılmaktadır.

Palyatif Bakım Merkezinde beslenmesi bozulan hastalara beslenme desteği parenteral/enteral(mide ve damardan) yollarla sağlamak. Enfekte yatak yarası açılan hastaların yara bakımlarının yapılması. Trakestomi ve PEG (Perkütan endoskopik gastroskopi) hastaların yakınlarına aspirasyon eğitimi verilip, hasta yakınlarına hastalarına bakımı konusunda eğitimler veriliyor.

Niğde Devlet Hastanesi bünyesinde açılarak hizmet vermeye başlayan Palyatif bakım merkezi 7 yataklı olup; 1 doktor, 8 hemşire, 1 hasta bakım teknikeri, 5 yardımcı personel, tam zamanlı olarak çalışmaktadır. 1 psikolog, 1 imam ve diyetisyen yarı zamanlı hizmet vermektedir. İçerisinde meşguliyet odası, çok amaçlı salon ve muayene girişim odası bulunmaktadır.

Niğde Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Fatih BALCI, yaklaşık 4 ay önce hasta alarak hizmet vermeye başlayan palyatif bakım merkezi ile ilgili şunları söyledi; Niğde Devlet Hastanesi bünyesinde 7 yataklı olarak hizmet vermeye başlayan Palyatif Bakım Merkezi, hastalarımıza en iyi koşullarda aileleriyle birlikte hizmet vermeye başladı. Yaşamı tehdit eden hastalıklara bağlı olarak yardıma ve bakıma ihtiyacı olan hastalarımıza merkezimizde gerekli bakımları sunuyoruz. Hasta yatağa bağımlı ise oluşan yatak yarası bakımlarını, beslenme problemi olan hastalarımıza beslenme, ağrı şikayeti ve fiziksel rahatsızları varsa hastalığına bağlı tedaviler yapılmaktadır. Hasta ve hasta yakınlarına psikolojik manevi destekler veriyoruz. Psikolog ve imam eşliğinde hastalarımıza ve yakınlarına ağır seyreden bu süreçlerde ruhsal ve maneviyat açısından destek sağlanarak moral ve motivasyonlarını artırmayı hedeflemekteyiz.”dedi. Genel Sekreter Uzm. Dr. Fatih BALCI, ayrıca Palyatif bakım merkezi hakkında şöyle devam etti; merkezimizde 7 özellikli oda bulunmaktadır. Herşeyi hasta ve hasta yakınlarının konforuna göre dizayn edildi. Hasta yakınları için meşguliyet odası, cok amaçlı salon bulunmaktadır. Hasta ve ailelerinin bu zor süreçte kaliteli sağlık hizmeti almalarını, yaşam kalitesini artırmak ve geliştirmek için çalışmaktayız. Yaklaşık 4 ay önce açılan merkezimizde bugüne kadar 52 hastamız faydalandı. Merkezimizin halkımıza kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür ederim. Niğde Kamu Hastaneleri Birliği olarak tesislerimizin yenilenmesi ve geliştirilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Hizmet alan herkese en iyi hizmeti verme yolunda tüm personellerimizle beraber çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yeni kurulan birimlerin halkımıza hayırlı olmasını temenni ediyor ve tüm hastalarımıza acil şifalar diliyorum.

Yozgat Devlet Hastanesinde Palyatif Bakım Ünitesinde hasta kabulüne başlandı.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. İsmail Kurca, yaptığı açıklamada, palyatif bakım ünitesinin Yozgat Devlet Hastanesi Ek Bina Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon binasında, zemin katta, 11 yatak ve 7 hemşireyle hizmet vereceğini söyledi.

Kaynak: AA