Japonya'nın Güney Koreli Kadınlar İçin Fonu

Japonya, askerlerinin savaş döneminde köle olarak kullandığı kadınlardan hayattaki 46'sına 90 biner dolar, yaşamını yitiren 199 kadının ailelerine de 18 biner dolar yardımda bulunacak.

Japon askerlerin İkinci Dünya Savaşı sırasında köle olarak kullandığı Güney Koreli kadınlara verilecek finansal destek miktarı açıklandı.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Japonya'nın, askerlerinin savaş döneminde köleleştirdiği kadınlar ve aileleri için vaat ettiği 9,9 milyon doların geçen ay kurulan vakfa yakın zamanda aktarılacağı belirtildi.

Bu fondan, hayatta olan 46 kadına 90 biner dolar, yaşamını yitiren 199 kadının ailelerine de 18 biner dolar yardım yapılacağı bildirildi.

Tokyo ve Seul yönetimleri arasında Japon askerlerin köle olarak kullandığı kadınlar meselesine ilişkin uzun süre devam eden görüşmelerden sonra geçen yıl aralık ayında anlaşmaya varılmıştı. İki hükümetin 'geri dönülemez' sıfatıyla imza attığı anlaşma çerçevesinde Japonya, geçen ay kurulan vakıf fonuna anlaşma miktarını aktararak mağdurların terapi görmesine katkı sağlayacak.

Anlaşma, Güney Kore hükümetinin Japonya'ya bu konuda yönelttiği eleştirilerden vazgeçmesini, Japonya'nın Seul Büyükelçiliği önündeki bronz 'oturan kadın' heykeliyle ilgili sorunun çözülmesini içeriyor.

Güney Kore halkı, Japonya'nın yapacağı finansal yardımın düşük olduğunu savunuyor.

Ocak 1992'den beri her çarşamba öğle saatlerinde hayattaki köle kadınların düzenlediği gösterilerin devam edip etmeyeceği ise henüz belirsiz.

Kore, Filipinler, Tayvan ve diğer Asya ülkelerinden yaklaşık 200 bin kadın, 1910-1945 yılları arasında Kore Yarımadası'nı işgal eden Japon askerleriyle cinsel ilişkiye zorlanmıştı.

Kaynak: AA