Halep'e İnsani Yardım Ulaştırma Çabaları

ABD, BM'nin Halep'e insani yardım ulaştırılmasına yönelik çabalarını desteklediğini açıkladı.

ABD yönetimi, Halep'e insani yardım ulaştırılması için BM'nin çabalarını desteklediklerini, Rusya'nın 48 saatlik ateşkesi kabul etmesini de memnuniyetle karşıladıklarını duyurdu.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest'a, günlük basın toplantısında, Halep'e insani yardım götürülmesi için Rusya'nın 48 saatlik ateşkes çağrısını kabul etmesi karşısında, ABD yönetiminin görüşü soruldu.

Earnest, Halep'te bulunanların acil insani yardıma ihtiyacı bulunduğunu belirterek, 'ABD'nin desteklediği şey, BM'nin tüm taraflarla bir araya gelerek ihtiyaç sahiplerine insani yardım ulaştırılmasını sağlayacak bir tür anlaşmayı hayata geçirme çabalarıdır.' dedi.

Earnest, 'Ayrıca, Rusya'nın ve herkesin bu sürece yapıcı olarak yaklaşmasını da memnuniyetle karşılıyoruz.' ifadesini kullandı.

Rejimin Halep'e yardım götürülmesini sağlayacak yolları kestiğini hatırlatan Earnest, Rusya ve İran'ın rejime destek verdiğini, bu yüzden Moskova yönetiminin ateşkes önerisini kabul ederek bütün itibarı kendilerinin toplamasının da yanlış olduğunu kaydetti.

Rusya, Halep'e acil yardım için BM'nin 48 saatlik ateşkes önerisini olumlu bulduğunu geçen hafta açıklamıştı.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da bugün Cenevre'de yaptığı açıklamada, 'Rusya ateşkes çağrısına 'evet' dedi. Diğerlerinin de aynısını yapmasını bekliyoruz. Biz hazırız, kamyonlar hazır. Mesajı alır almaz yola çıkabilirler' ifadesini kullanmıştı.

BM yetkilileri, Halep'in doğusunda 80 bin kişiye acil insani yardım götürülmesi gerektiğini belirtiyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'un yarın Cenevre'de bir araya gelerek Suriye'yi görüşmeleri bekleniyor.
Kaynak: AA