Enerji İçecekleri Ani Kalp Durmasına Neden Olabilir

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamza Duygu, özellikle gençler arasında sıklıkla tüketilen enerji içeceklerinin, bilimsel çalışmalarla da kanıtlandığı üzere, hayatı tehdit eden kalp problemlerine yol açtığını belirterek, bu tür içeceklerden uzak durulması gerektiğini vurguladı.

Enerji İçecekleri Ani Kalp Durmasına Neden Olabilir
“Son yıllarda özellikle gençler arasında alkol ve diğer keyif verici bağımlılık potansiyeli olan maddelerle birlikte sık olarak tüketilen enerji içeceklerinin hayatı tehdit eden kalp problemlerine yol açabildiği bilimsel çalışmalarda kanıtlanmıştır” diyen Prof. Dr. Hamza Duygu, “Yapılan bir çalışmada 12-19 yaş arasında yaklaşık her üç gençten birinin enerji içeceği tükettiği saptanmıştır. İçerik olarak yüksek miktarda kafein, ginseng, taurin ve guarana gibi uyarıcı maddeler içeren enerji içecekleri, kısa sürede, yüksek dozda, hele alkolle birlikte alındığında kalp ritim bozuklukları, kalp krizi, hipertansiyon, bilinç kaybı, çarpıntı, bayılma ve ani ölüme neden olabilmektedir. Kalp hastalarının kesinlikle sakınması gereken enerji içecekleri, ailesinde doğuştan ritim bozukluğuna eğilimi olan kişiler tarafından da kesinlikle tüketilmemelidir” açıklamalarında bulundu.

“Enerji içecekleri kalp üzerindeki zararlı etkilerine ilaveten, uyku bozuklukları, anksiyete, ajitasyon, migren, sara nöbetleri, inme ve mide barsak sistemi ile ilgili rahatsızlıklara da neden olabilmektedir” diye konuşan Prof. Dr. Duygu, açıklamalarına şöyle devam etti: “Günümüzde özellikle gençler arasında tüketimi yaygınlaşan enerji içecekleri yüksek şeker içeriği nedeniyle, şeker hastalığına ve obeziteye davetiye çıkarmakta ve böylece kişinin ileride kalp ve damar hastalığına yakalanma olasılığını da kronik dönemde artırmaktadır. Özellikle kalp damar hastalığı olan kişiler ve bunların birinci derece yakınları, enerji içeceğinin zararları konusunda bilinçlendirilmeli, spor öncesi kullanımı kesinlikle yasaklanmalıdır. ”
Kaynak: İHA