Doğu Anadolu'dan Teröre Lanet Yağdı

Terör örgütü PKK'nın özellikle son dönemlerde düzenlediği saldırılar, Doğu Anadolu'daki çeşitli kurumların yetkilileri ve STK'larca lanetlendi Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Sekmen: 'Bir düğünde canlı bomba kullanarak sivil halkın hedef alınması kabul edilebilir değil. Bunlar ancak artık canavarlaşmış teröristlerdir. Bu saldırıları kınıyoruz. Üzüntülüyüz' ESTP Başkanı Güvenli: 'İslam coğrafyasını kan gölüne çevirdiniz. Kana doymuyorsunuz ama Türkiye'yi karıştıramayacaksınız' DAİB Başkanı Şengel: 'Bu saldırılar menfur saldırılardır. Terör doğuya yatırım yapılmasını, doğunun kalkınmasını engellemeye çalışıyor. İş adamlarımız çekinmesin teröre inat doğuya yatırım yapmayı, doğuda istihdam sağlamayı arttırmalıyız' ASİMDER Genel Başkanı Gülbey: 'Türkiye'nin bugün Suriye'ye operasyon gerçekleştirmesi bu terör olaylarının sona ereceği umudunu yeşertmiştir. Bu sayede terör kaynaklarının ana damarlarını kesmiş olacağız'

Terör örgütü PKK'nın son dönemlerde bomba yüklü araçlarla Diyarbakır, Van, Bitlis, Mardin ve Elazığ'da art arda düzenlediği saldırılarda siviller ve güvenlik güçlerinin hayatını kaybetmesi ile yüzlerce kişinin yaralanması Doğu Anadolu'daki çeşitli kurumların yetkilileri ve STK'larca lanetlendi.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terörün hain yüzünü son günlerde sivil halkı hedef alarak gösterdiğini vurguladı. Sekmen, terörü kınadıklarını ifade ederek, 'Bir düğünde canlı bomba kullanarak sivil halkın hedef alınması kabul edilebilir değil. Bunlar ancak artık canavarlaşmış teröristlerdir. Bu saldırıları kınıyoruz. Üzüntülüyüz.' dedi.

Erzurum Sivil Toplum Platformu (ESTP) Başkanı Mustafa Güvenli de çeşitli terör örgütlerini maşa olarak kullanan emperyalist ve siyonistlere çağrıda bulunarak, 'İslam coğrafyasını kan gölüne çevirdiniz. Kana doymuyorsunuz ama Türkiye'yi karıştıramayacaksınız. Sizin tek dişi kalmış canavara dönüşmüş medeniyetiniz, hukukunuz, terör medeniyeti ve terör hukukudur. Siz ancak mazlum coğrafyalara darbe yapmaya çalışırsınız. Bu ülkede yaşayan 79 milyon insan artık oynanan bu kirli oyunların farkında. Allah'ın izni ile bizim ülkemizi karıştıramayacaksınız.' diye konuştu.

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Erzurum Şube Başkanı Cafer Burucu da son günlerde Türkiye üzerinde oynanan oyunların birlik ve beraberliğe yönelik olduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

'FETÖ terör örgütü ve diğer şer odakları şunu çok iyi bilmelidir ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni bölmeye ve bu topraklarda yaşayan insanlarımızı ayrıştırmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Bu ruhu, 15 Temmuz gecesi ulus olarak tüm dünyaya haykırdık. Gerek darbe gecesi yaşanan ihanetler, gerekse Gaziantep'te, Suruç'ta, Diyarbakır'da masum insanları katlederek yapılan bombalı saldırılarla bizi yok etmeye çalışanlar iğrenç emellerine asla ulaşamayacaklardır.'

Burucu, TÜMSİAD olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne sonuna kadar destek olacaklarını vurgulayarak, 'Bugün şanlı Ordumuzun başlattığı Cerablus harekatında vatan evlatlarımıza Cenab-ı Hakk'tan başarılar diliyoruz. Birlik ve beraberliğimizin sürmesi için yurt içinde ve dünyanın her yerinde yapılan operasyonlarda görev alan emniyet güçlerimizi Allah'a emanet ediyor, her türlü desteğe hazır olduğumuzu yineliyoruz.' ifadelerini kullandı.

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Başkanı Cemal Şengel, özellikle Türkiye'nin doğusuna yönelik teşvik paketlerinin açıklandığı dönemde yaşanan terör olaylarının Doğu Anadolu Bölgesi'ne yapılacak yatırımları engellemeyi amaçladığını söyledi.

Zaman zaman bölge illerine ziyaretler yaptıklarını ve herhangi bir olumsuzluk olmadığını dile getiren Şengel, 'İş adamlarımız, yatırımcılarımız bölgeye gelmeye çekinmesin. Bu saldırılar menfur saldırılardır. Terör doğuya yatırım yapılmasını, doğunun kalkınmasını engellemeye çalışıyor. İş adamlarımız çekinmesin teröre inat doğuya yatırım yapmayı, doğuda istihdam sağlamayı arttırmalıyız.' sözlerine yer verdi.

Teröre tepki gösteren Memur-Sen Erzurum İl Temsilcisi Abdullah Duman, Türk halkının teröre ve destekçilerine fırsat vermeyeceğini belirtti.

Sivil halka saldıranların insanlıktan çıktığını ifade eden Duman, şunları kaydetti:

'Alçak saldırı ve katliamları şiddetle lanetliyor, faillerinin bir an önce yakalanarak adalete hesap vermesini bekliyoruz. Bu hain saldırının hedefi bir bütün olarak Türkiye halkıdır. Bütün insanlıktır. Saldırılar, 15 Temmuz kanlı darbe girişiminin devamı, kaos ve terör stratejilerini devreye sokan terör koalisyonunun hain saldırısıdır. Amaç, 79 milyonun kanlı darbe girişimine karşı gösterdiği büyük direnişi kırma, başta Yenikapı olmak üzere 81 ilde sergilenen destansı uzlaşma ve buluşmayı sarsmaktır. Bu saldırı, küresel emperyalizm karşısında diz çökmeyen, bölgesinin sorunlarına sırt dönmeyen, insanlık için yeni umut kapıları üreten Türkiye'nin geleceğine yönelik bir saldırıdır.'

Duman, Türkiye'nin teröre boyun eğmeyeceğine işaret ederek, 'Terör, işgal, kaos ve komplo planlarını her defasında boşa çıkaran, alçak hesapları bozan Türkiye, dün olduğu gibi bugün de diz çökmeyecektir. Birlik ile ürettiğimiz güce sahip çıkacağız, küresel güçlerin, taşeron örgütlerin ve destekçilerinin kirli emellerini boşa çıkartacağız, heveslerini kursağında bırakacağız.' dedi.

- Iğdır

Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) Genel Başkanı Göksel Gülbey, terör örgütü PKK ve DAEŞ'in sivil halka saldırmasının dış güçlerce planlandığını ifade etti.

Bu saldırılarla Türkiye üzerinde oynanan oyunların açığa çıktığını belirten Gülbey, 'Bu olaylar bir terör olayından çıkmış, katliam haline gelmiştir. Eskiden güvenlik güçlerine saldırırken şimdi sivil halka, insanların ömründe bir kez yaşayacağı düğünlere saldırmak hiç bir örgütün yapmayacağı şeylerdir.' diye konuştu.

Gülbey, silahla çözüm olmayacağının altını çizerek, 'Türkiye'nin bugün Suriye sınırını geçmesi aslında daha önceden yapılması gereken bir girişimdi. Bu DAEŞ, PYD ve diğer terör örgütlerinin Türkiye'de gerçekleştirdiği terör olaylarının kaynağı Suriye'dir. Türkiye'nin bugün Suriye'ye operasyon gerçekleştirmesi bu terör olaylarının sona ereceği umudunu yeşertmiştir. Bu sayede terör kaynaklarının ana damarlarını kesmiş olacağız. Bizler sivil toplum kuruluşları olarak hükümetin yanındayız, bu operasyonları destekliyoruz.' açıklamasında bulundu.

Türkiye Gençlik Vakfı Iğdır İl Başkanı Muhammed Güner, terör örgütlerinin son zamanlarda sivilleri hedef almasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Bu örgütlerin ve arkasındaki karanlık yüzlerin er ya da geç yenileceğini, Türkiye'de birlik ve beraberlik ortamının hakim olacağını belirten Güner, şu ifadelere yer verdi:

'Öncelikle doğrudan ümmetimizi ve milletimizi hedef alan bu alçak saldırıları hiçbir coğrafyayı ve kimseyi gözetmeksizin kınıyoruz. Türkiye bu terör örgütlerine asla baş eğmeyecek. Hem tarihsel hem de ülkesel açıdan huzurumuzu ve bütünlüğümüzü tehdit eden, insani değerlerden nasibini almamış, başta dinimizin ve dilimizin, sonra halkımızın ve ahlakımızın kabul etmesi mümkün olmadığı bu nefrete haiz olanları lanetliyoruz. Yaşananlar, onların isteğine ve niyetine hizmet etmeyecek, bilakis memleketimize ve inancımıza saik olanları daha da güçlendirecektir. Bu menfur saldırılarda hayatlarını kaybedenlere rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Rabbim onları kahretsin, bize yardım etsin.'

- Ağrı

Memur-Sen Ağrı Şube Başkanı Süleyman Gümüşer, terör örgütlerinin birlikte hareket ettiğine değinerek, 'Bu terör örgütleri birbirlerinden kopuk değiller asılında. Dün de kopuk değillerdi. Ama 15 Temmuz darbe girişimi turnusol kağıdı görevini yerine getirerek her şey ortaya çıktı.' dedi.

Gaziantep'te kına gecesinde gerçekleşen saldırıya değinen Gümüşer, şöyle konuştu:

'15 Temmuz darbe girişimi püskürtülünce, 'Toplumdaki fay hatlarını devreye nasıl koyabiliriz' arayışı içerisine girdiler. Buna göre yer belirlediler. Bölgemizde PKK'nın terör eylemleri ardı ardına gelmeye başladı. Gaziantep'te 51 insanımızın katledildiği bir düğün gecesinde orada öldürülenler bu ülkenin insanları ve bu insanların cinsiyeti, meşrebi veya doğduğu yer hiç önemli değil. Birileri de buradan kendimize bir şeyler devşirir miyiz siyaset algısı üretmeye çalışıyor ancak bu çok yanlış. Çünkü insanların ölümleri ve sevinçleri üzerinden asla ve asla kimse bir şey devşirmeye kalkmamalıdır bu ülkede. Bu ülke artık bu gibi şeyleri yutmuyor.'

Uluslararası güçlerce Türkiye üzerine oyunlar oynandığına işaret eden Gümüşer, 'Buraları biz nasıl daha çok karıştırırız güvensiz bir ortama dönüştürürüz, uluslararası alanda Türkiye'yi bir savaş görünümlü ülke boyutuna sokarız bunun hesapları yatıyor. Türkiye artık bunları bertaraf edebilecek bir ülkedir. Ülke tarihte olduğu gibi bunu ispat etmiştir. Artık milletin iradesi darbelere ve teröre karşı güdümlü bir ok haline gelmiştir ve bu ok artık yaydan çıkmıştır. Artık kimse ne terör ne de darbeler ile bu ülkeye istikamet çizemeyecektir.' değerlendirmesinde bulundu.

İHH Ağrı Başkanı Kerem Anığı da 15 Temmuz'da ki darbe girişimi sonrası bölgede yaşanan hareketliliğe dikkati çekerek, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki terör olaylarının artmasının darbe sürecinin devamı niteliğinde olduğunu söyledi.

Doğu ve Güneydoğu'da terör örgütlerince sivillerin hedef alındığı saldırıları lanetlediklerini vurgulayan Anığı, şu açıklamada bulundu:

'Şu an terör örgütlerinin gerek PKK gerek DAEŞ gerekse de FETÖ'nün adeta birbirlerine ödünç eylemler verdiklerine şahit oluyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da ifade ettiği bir üst aklın ortaya çıkmış halini görüyoruz. Sivillere yönelik saldırıların ve katliamların batılı ülkelerce görülmüyor olması üst aklın nerelere vardığını az çok bizlere gösteriyor aslında. Sivillere yönelik tüm saldırıları telin ediyor ve lanetliyoruz. 15 Temmuz'da ki gerçekleşen birlik, beraberlik ve kardeşlik ruhunun bu terör örgütlerine ve bu eylemlere panzehir olacağını düşünüyoruz.'

- Erzincan

Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Sarak da dış güçler ve onların oyuncaklarının 15 Temmuz'da bir darbe girişimi yaptıklarını anımsattı.

Darbe girişiminin halkın iradesi ve dik duruşuyla amacına ulaşamadığını dile getiren Sarak, 'Yenikapı'da 5 milyonun üzerindeki kalabalığı görünce iyice paniklediler ve bu seferde sivillerimize, sağlık örgütlerimize saldırmaya başladılar. Bunun gayesi yurdumuzu parçalamak ama Türk milleti yüce bir millet. Biz bunlara fırsat vermeyeceğiz, bunu elde edemeyecekler. Boş şeylerle uğraşıyorlar. Türk'ün gücünü dünya görecek ve biz bunu ispatladık.' dedi.
Kaynak: AA