Başkan Kocamaz, Zafer Çarşısı Esnafını Ziyaret Etti

İçel Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, İçel’de eskiden yanlış kurgulanmış bir düzenin olduğunu belirterek, "Bu düzeni sürdürmek isteyenler bizim geleceğimizden rahatsız oldular. Sürekli kazanın altını ateşleyerek, ortalığı karıştırmaya çalıştılar. İçel’i dedikodularla, fitne ve fesatlarla, iftiralarla karıştırmak isteyenler amacına ulaşamayacak. İçel geçmişte olduğu gibi tüm unsurlarıyla birlikte bir barış, huzur ve bir kardeşlik kenti olacak, bunu da hiç kimsenin engellemeye gücü yetmeyecek" dedi.

Başkan Kocamaz, Zafer Çarşısı Esnafını Ziyaret Etti
Başkan Kocamaz, halk arasında ’Bit Pazarı’ olarak bilinen Zafer Çarşısı esnafını ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Bir süre önce yapılan ihale sonucunda yeniden iş yerlerinin kira sözleşmeleri uzatılan esnaflar, Başkan Kocamaz’ı kapıda karşıladı. Ziyaret sırasında kurban kesiler dualar okundu. Burada esnafa hitap eden Başkan Kocamaz, ömrü boyuncu bu millete, bu devlete hizmet etmeye gayret ettiğini söyledi.

23 yıldır fiili manada devlete ve millete hizmet verdiğini kaydeden Kocamaz, "23 yıldır kentimizi bir yerlere getirebilmek, kentimizde yaşayan insanlarımızın kökeni, doğum yeri, inancı, dünyaya bakış açısı ne olursa olsun mutlu bir şekilde bir ve beraber yaşatabilmek, hoşgörü içerisinde birbirlerine yaklaşım göstermelerini sağlayabilmek için gayret gösteriyoruz. Elbette hizmetler er yada geç yapılır. Belki bizim gibi hizmet sevdalısı insanlar göreve geldiğinde bu iş biraz daha hızlı yapılır ama benim anlayışım açısından bundan daha önemlisi yaptığınız hizmetlerin o kentte yaşayan herkes tarafından istisnasız eşit kullanılabilmesi, kullandırılabilmesidir. İnsanların sizin verdiğiniz hizmetlerden eşit paylaşım alabilmesidir. Dolayısıyla biz göreve geldiğimiz 1994 Mart ayından 2014 30 Mart’ına kadar Tarsus’ta, 30 Mart 2014 tarihinden bu yana da sadece İçel merkez değil, Adana’dan Antalya’ya kadar çok büyük bir bölgede eşit hizmet verebilmenin gayreti içerisindeyiz" diye konuştu.

"Üzerimize baskı uygulamaya başladılar"

Hizmet sahalarının İstanbul’un yerleşim alanının 3 katından daha fazla bir alana hitap ettiğini vurgulayan Kocamaz, "İstanbul 5 bin kilometre kare bir alana hitap ederken, bizim şu andaki hizmet alanımız 15 bin 830 kilometre kare bir alan. Geçmişten bu yana yeterli hizmetleri alamamış, özellikle taşra dediğimiz köyden mahalleye dönüşmüş yerlerde gerçekten geçen 27-28 aylık dönemde yapılan hizmetleri gören vatandaşlarımız, takdirlerini ve şükranlarını bildiriyorlar. Tabi ki, İçel’imiz hizmetin en iyisine layık. Biz bu hizmeti yaparken sadece fiziki hizmetler değil, geçmişten bu yana gelen Büyükşehir Belediyesi’ndeki yanlışları da ortadan kaldırmak zorunda olduğumuzu biliyoruz. Geçmişte yapılan yanlışlarla ilgili hiçbir adım atmayan, kılını kıpırdatmayan, bu belediyeyi denetleyen resmi kurumlar, müfettişler biz göreve geldikten sonra sanki elimizde bir sihirli değnek var gibi, bu kadar yanlışı hemen 1 yıl içerisinde çözebilirmişiz gibi üzerimize baskı uygulamaya başladılar. İşte burada olduğu gibi 15 yıldır, 17 yıldır hatta bazı yerlerde 30 yıldır hiçbir yasal dayanağı olmadan, sadece başkan oluruyla her yıl uzatılan kiralarla ilgili bizim üstümüze yaptıkları baskı. Tabi ki, encümenin yetkisi 3 yıl, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin belediye yönetimine verebileceği yetki 10 yıldır. Bunun dışında bir yerin daha uzun kiraya verilmesi söz konusu değildir. Bizim üzerimize bu şekilde eleştiriler, baskılar geldiği için bizde esnafımıza bunun bir prosedüre bağlanması gerektiğini, kira ihalesine çıkılarak bu yerlerin yeniden ihalelerinin yenilenmesi gerektiğini ifade ettik" şeklinde konuştu.

"İçel’de yanlış kurgulanmış bir düzen var"

Kira sözleşmeleriyle ilgili çalışmaları yasal bir zorunluluk olduğu için yaptıklarını belirten Kocamaz, sözlerin şöyle sürdürdü: "Bizde geçmişteki yanlışları sürdürebilirdik ama geçmişteki yanlışlara göz yuman zihniyet biz göreve geldikten sonra her şeyin üstüne gitti. Tabi ki, burada en büyük sıkıntı esnaflarımızın arasına sokulmak istenen fitne ve fesat tohumlarıydı. Bizim önceliğimiz hali hazır içerisinde iş yapan, oradan ekmeğini kazanan esnaflarımızdı. Tabi bunun yanında bir yasa gereği yeniden bir keşif yapılması gerekiyordu. Bunu da yaptık ve eski kirayla, yeni kira arasında çok büyük fark olmadığı ortaya çıktı. Biz kanunsuzluklara karşıyız. Bize verilen yetkileri de sonuna kadar kullanırız. Şayet bizde bizden öncekiler gibi eyyamcılık yapmış olsaydık, İçel merkezde belkide bugün yaşadığımız olayların hiçbirisini yaşamayacaktık. Biz seçim öncesi arkadaşlarımızla bu durumu konuştuk. İçel’in neresine el atsak karşımıza bir problem çıkacağını, dolayısıyla bizi zor günler beklediğini biliyorduk. Biz kanunsuzluğa göz yumamayız ama vatandaşımızın, esnafımızın en az mağdur olması şeklinde hatta onları rahatlatacak her türlü tedbiri alarak bu günleri aşacağız demiştik. İçel’de yanlış kurgulanmış bir düzen vardı, bu düzeni sürdürmek isteyenler bizim gelmemizden rahatsız oldular. Dolayısıyla kazanın altını devamlı ateşlediler, ortalığı karıştırmaya çalıştılar. Ancak bugün geldiğimiz noktada, bundan sonrada gideceğimiz noktada bu tür düşünceleri olanlar İçel’i dedikodularla, fitne ve fesatlarla, iftiralarla karıştırmak isteyen amacına ulaşamayacak, İçel geçmişte olduğu gibi tüm unsurlarıyla birlikte bir barış, bir huzur ve bir kardeşlik kenti olacak, bunu da hiç kimsenin engellemeye gücü yetmeyecek."

"Bizi mağlup etmeye hiç kimsenin gücü yetmeyecektir"

Türkiye’nin zor günlerden geçtiğini kaydeden Kocamaz, aynı zorluğun İçel’de de yaşandığını ifade etti.

Bu sürecin yeni huzursuzluklara meydan vermeden kolayca atlatılmasını temenni ettiklerinin altını çizen Kocamaz, "Bugün geldiğimiz noktada burada esnaflarımızın barış içerisinde ekmeklerinin peşinde olmaları, artık kafalarındaki soru işaretlerinin ortadan kalkmış olması bizim için en büyük mutluluktur. Ne derdiniz varsa bize açın. Biz ne söz verdiysek sonuna kadar arkasındayız. Dolayısıyla Burhanettin Kocamaz’ı tanıyanlar tanır, bilenler bilir. Bilmeyenlere, tanımak istemeyenlere de bizim söyleyecek hiçbir sözümüzü olamaz. Onları ancak Allah’a havale ederiz. Eğer bizim üzerimize çamur atarak, iftiralarla gelmek istiyorlarsa da onları devletimizin yüce mahkemelerine havale ederiz. Bugün buraya gelirken hep şunu düşündüm. İnsanların kafasını karıştırmak çok kolay. Kötü bir olayı bir kişiye söylediğinde anında 18 kişiye ulaşırmış ancak iyi bir olayı, birisi bir başkasına söylediğinde en fazla 6 kişiye ulaşırmış. Dolayısıyla bu mücadele de başlangıçta 3-1 geride başlıyoruz. Ancak şunu herkes bilsin ki maça 90 dakika. Bu maçın sonunda Allah’ın izni ile haklı olan, hakka yakın olan her zaman galip gelecektir, biz mağlup etmeye de hiç kimsenin gücü yetmeyecektir" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Kocamaz, Bit Pazarı esnafının tek tek dükkanlarını ziyaret ederek, sorunlarını dinledi.
Kaynak: İHA