Standard &Amp; Poor's'un Fed Raporu

Rapordan: 'Para politikalarının gelir eşitsizliğinin üzerine etkisi hakkında Fed'in ihtiyatlı davranmasına gerek yok' 'Para politikasındaki gevşemenin toplumun her kesmine eşit fayda sağlamasını beklemek anlamsız' 'Fed'in 2012'nin dördüncü çeyreğinde uyguladığı üçüncü tur parasal genişleme sayesinde ülke ekonomisinde 1,9 milyon kişiye daha istihdam sağlandı ve gayrisafi yurtiçi hasılaya 350 milyar dolar daha kazandırıldı'.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), ABD Merkez Bankası Fed'in para politikasını belirlerken ülkedeki gelir eşitsizliğini göz önüne almasına gerek olmadığını bildirdi.

S&P raporunda, Fed'e yöneltilen en büyük eleştirinin 2008'deki finansal krize müdahale ederken ABD ekonomisindeki gelir eşitsizliğini artırdığı iddası olduğu kaydedilirken, Fed'in 2012'nin dördüncü çeyreğinde uyguladığı üçüncü tur parasal genişleme sayesinde ülke ekonomisinde 1,9 milyon kişiye daha istihdam sağlandığı ve gayrisafi yurtiçi hasılaya 350 milyar dolar daha kazandırıldığı ifade edildi.

Para politikalarının gelir eşitsizliğinin üzerine etkisi hakkında Fed'in ihtiyatlı davranmasına gerek olmadığının bildirildiği raporda, zenginliğin tek bir elde toplanmasının para politikasını daha az etkili hale getirdiği vurgulandı.

Raporda, Fed'in para politikasının genel olarak ekonomi üzerindeki etkilerinin değişken olduğunun altı çizilirken, para politikasındaki gevşemenin toplumun her kesimine eşit fayda sağlamasının beklenmesinin anlamsız olacağı dile getirildi ve 'Hane halklarındaki borçlanma dağılımına bağlı olarak, para politikasındaki değişikliklerin çok farklı etkileri olabilir' yorumu yapıldı.

Fed'in hedeflerinin enflasyonu dengede tutmak ve istihdamı azami seviyeye ulaştırmak olduğuna işaret edilen raporda, 2008 finansal krizinden sonra bankanın attığı adımların ABD'de ekonomik istikrarı desteklediğine ve genel olarak refahı artırdığına dikkat çekildi.

Raporda, Fed'in faiz artırımı konusundaki yorumlara da yer verilirken, 'Fed'in faiz artırıma gitmesinin olumsuz etkileri, faiz indirimine gitmesinin olumlu etkilerinden daha büyük' ifadesi kullanıldı.

Fed'in faiz artırım kararıyla ilgili bir sonraki toplantısı 20-21 Eylül tarihlerinde düzenlenecek.

Kaynak: AA