Prof. Dr. Hacısalihoğlu Açıklaması 'Fırat Kalkanı Operasyonu Yerinde Ve Gerekliydi'

İSTANBUL – Türkiye’nin Cerablus operasyonunu değerlendiren, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü ve Akşam Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, Fırat Kalkanı operasyonunu yerinde ve gerekli bularak Türkiye’nin, Suriye’nin parçalanmasına müsaade etmeyeceğini söyledi.

Prof. Dr. Hacısalihoğlu Açıklaması 'Fırat Kalkanı Operasyonu Yerinde Ve Gerekliydi'
Türkiye açısından en önemli tehdidin Suriye’nin parçalanarak Türkiye’ye sıçraması olduğunun altını çizen Prof. Dr. Hacısalihoğlu, "Türkiye’nin parçalanması Suriye’den başlar bunu unutmamak gerekir. Türkiye bunun farkında, Suriye’nin kuzeyinde oldu bittiye getirilen bir koridorun oluşmasına asla izin vermeyecektir. Suriye’nin parçalanarak kuzeyde bir koridor oluşması mazlum halklar için de karanlık bir senaryodur" dedi.

Mücadelenin özetini açıkladı

Türkiye’nin Fırat Kalkanı operasyonuyla dünyaya da mesaj verdiğini ifade eden Prof. Dr. Hacısalihoğlu, "Türkiye, Küresel baronlara, ‘Siz DAEŞ terörünü sahte bir şekilde gerekçe göstererek bölgenin haritalarıyla ve mazlum halklarıyla oynarsanız buna ben müdahale ederim’ demiştir, bugünkü müdahalenin de özeti budur. Küresel aktörler neden DAEŞ ile mücadelenin 30 yıl süreceğini söylüyorlar neden sabrediyorlar. Türkiye tek başına bu mücadeleyi sürdürsün kimse gölge etmesin, bu örgütün kökünü kazır" açıklamasında bulundu.

"Bölgede Türkiye’ye karşı güvenlik şeridi oluşturuluyor"

"PYD’nin meşrulaşması için DAEŞ’in onu vurması gerekiyordu" diyen Prof. Dr. Hacısalihoğlu, "Terör örgütüyle mücadele ediyorum diyecekti bunu yaparken de koridor açıp Cerablus’un daha batısına uzanıp orayı kitleyecek ve böylece Türkiye’nin güney hattını kapatmış olacaktı. Bu orada yaşayan halkların istediği bir şey değil, Türkiye’ye karşı güvenlik şeridi oluşturuyorlar. Türkiye farkında, direniyor o yüzden saldırıyorlar" ifadelerini kullandı.

"Rusya ve Türkiye’nin odak noktası terör konusu olacaktır"

Operasyonun nedenlerini sıralayan Hacısalihoğlu, "Birincisi doğrudan terör saldırılarının kaynağının bu bölgeler olması, ikincisi de daha uzun vadede Suriye’nin parçalanarak bu senaryonun Türkiye’ye sıçratılmasıdır. Bu açıdan Türkiye’nin epey bir zamandır uyarıları vardı, uluslararası hukuktan aldığı güçle de bu konudaki haklılığını ortaya koymuştur. Tabi bunun yaşanan yeni gelişmelerle ilişkisi var. Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerini düzeltmesiyle bir Suriye ajandası oluştu ve konu yeniden ele alındı. Bu ajandanın en önemli odak noktası terör konusu olacaktır. Bu noktada ben önemli bir uyuşmanın olacağını söylüyordum dayandırdığım husus ise hem Rusya hem de Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüğüne dayalı tezinde buluşma imkanıdır" diye konuştu.

"Bölgede enerji oyunu oluşturmak istiyorlar"

DAEŞ ile mücadelede kararlılık olursa Amerika’nın hayır diyemeyeceğini belirten Prof. Dr. Hacısalihoğlu, "Amerika, ‘hayır siz yapmayın, benim düşündüğüm gibi bir başka terör örgütü PYD, DAEŞ’le mücadele yapsın’ derse de hukuk ve adalet önünde zor duruma düşeceğini söylüyorduk bugün bunu yaşıyoruz. Rusya ile onarılan ilişkinin bu mücadelede önemli bir katkısı olacaktır. Bu bölgede oluşturulmak istenen yeni enerji oyunun da bir parçasıdır. Enerji oyunun asıl odak noktası Doğu Akdeniz, burada her geçen gün yeni kaynaklar ortaya çıkıyor. Oyun henüz kurulmuş değil işte bu oyunun kurulması için bu terör örgütleri bölge de cirit atmaktadır. Orada yaşayan halkın ‘burada kaynak varsa bizimdir’ demesi lazım. Bu ülkelerin toprak bütünlükleri korunmalıdır. Bugün Türkiye’nin başlattığı Fırat Kalkanı Operasyonu son derece önemli, anlamlı, hukuktan kaynağını alan bir operasyondur" dedi.

"NATO destek olmak yerine köstek oldu"

Joe Biden’ın Türkiye’ye gelmesini ve NATO’nun tavrını de değerlendiren Prof. Dr. Hacısalihoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Joe Biden Türkiye’ye geldi ajandası mutlaka vardır, Türkiye de onun önüne bir ajanda koyacaktır. Amerika’yla ilişkilerin bozulmasını isteyen taraf biz değiliz. FETÖ meselesinde bile Türkiye’den yana taraf olmadıklarını gördük. Türkiye bir NATO ülkesi, eğer NATO’nun görevi güvenlik üretmekse Türkiye söz konusu olduğunda neden bu işlevini unutuyor. Türkiye’ye bugüne kadar hiç destek olmadı. Bırakınız destek olmayı köstek oldular. PKK’ya yıllarca ülkelerini açtılar. Bütün terör örgütlerine aynı muameleyi yapıp onlarla iş tutmamak gerekir. Silah, para ve insan akışı kesildiğinde bu terör örgütleri yaşayamaz."
Kaynak: İHA