Kerry'in Nijerya Ziyareti

ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin temasları sırasında terörizmle ve yolsuzlukla mücadele ile dini hoşgörü konuları ele alındı.

Afrika turu kapsamında Nijerya'yı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Devlet Başkanı Muhammed Buhari, Sokoto Sultanı Sa'ad Ebubekir ve bazı kuzey eyaletlerinin yetkilileriyle bir araya geldi.

Kerry, iki günlük temasları sırasında, başta Buhari olmak üzere Nijeryalı yetkililerle terörizmle ve yolsuzlukla mücadele, dini hoşgörü ve insan hakları konularını ele aldıklarını açıkladı.

Nijerya'nın Boko Haram ile mücadelesine değinen Kerry, örgütün etkisiz hale getirilmesi sırasında sivillerin yaşam hakkının dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Kerry, Boko Haram'ın yıllardır süregelen bir sorun olduğuna işaret ederek sadece askeri alanda mücadelenin yeterli olmadığını, insanların örgütle duygusal bağ kurduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, ziyareti sırasında bir araya geldiği Sokoto Sultanı Ebubekir'in, Nijerya halkı arasında dini hoşgörü ve anlayışı teşvik etmesini memnuniyetle karşıladığını ifade ederek 'Şiddetin kökünü kurutmamız gerekli. Bu bağlamda ölümcül ideolojilerin sonlandırılması için kınamaktan daha fazla şey yapmalıyız.' diye konuştu.

- 'Nijerya, devam eden yolsuzluklarla mücadelede bir rol model'

Nijerya'nın yolsuzluklarla mücadelesinin önemine vurgu yapan Kerry, 'Devlet Başkanı Muhammed Buhari, yolsuzluk tehlikesinin farkında. Nijerya, devam eden yolsuzluklarla mücadelede bir rol model ve bu konuda bölgesel bir lider.' ifadesini kullandı.

Buhari'nin şeffaf bir yönetim inşa edilmesi amacıyla seçildiğini dile getiren Kerry, ABD yönetiminin daha önce olduğu gibi Nijerya Devlet Başkanı'nın yanında olduğunu vurguladı.

Yolsuzluk meselesinin küresel bir mücadele alanı olması gerektiğinin altını çizen Kerry, 'Dünya genelinde yolsuzluklar nedeniyle 2,6 trilyon dolar kaybediliyor.' dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suudi Arabistan'da resmi temaslarda bulunmak üzere bugün Cidde'ye gidecek.

Kaynak: AA