Fatsa Ziraat Odası'ndan 'Fındık Fiyatı' Değerlendirmesi

Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, eski sezonunun 8 TL’den kapanarak yeni sezonun 12 TL’den açılmasının fındık tarihinde görülmemiş bir olay olduğunu söyledi.

Fatsa Ziraat Odası'ndan 'Fındık Fiyatı' Değerlendirmesi
Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Şu an için serbest piyasada fındık 13-14 TL’den işlem görüyor. Bu yılki taban fiyatlar bu rakamlarda olacaktır diye düşence içerisindeyim. Üreticimizin emeği ve alın terini çalmak için bir takım oyunlar yapılacaktır. Beklenmedik ani hareketler piyasadaki fiyatlara yansıyacaktır. Üreticilerimizden isteğimiz bu oyunlara gelmesinler. Ellerinde ki az olan mahsullerinin kıymetlerini iyi bilmeleri gerekiyor” dedi.

Başkan Kibar, 330 rakım yükseklikte bulunan bir fındık bahçesinde geçen yıl dönüm başına alınan 290 kilo verime karşılık, bu yıl ki tahmini verimin dönüm başına 70-80 kilo civarında olduğunu kaydetti.

Kibar, “Ülke olarak fındık tarihinin en düşük rekoltesinin gerçekleşeceği sözümün arkasındayım. Tüm üreticilerimizin bu yıl çok az olan mahsullerinin bereketini bol versin. Dünya fındık üretiminin yüzde 75’ine sahip olan bir ülkeyiz. Bu duruma yeni sahip olmadık ve yılladır bu durum söz konusu. Ülkemize yıllık hiçbir döviz harcaması olmadan milyon dolarlarca girdi sağlayan bir tarım ürünüdür fındık. Böyle bir ürünün serbest piyasaya bırakılması bana göre politika hatasıdır. Fındık siyasi bir ürün halinden çıkıp milli bir ürün haline getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA