Açlık Grevindeki Filistinli Tutuklulara Destek Gösterisi

Batı Şeria'daki Uluslararası Kızılhaç Komitesi, İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklulara yeterince destek olmadığı gerekçesiyle protesto edildi.

Batı Şeria’da bir grup aktivist, İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklulara yeterince destek olmadığı gerekçesiyle Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ni protesto etti.

Yaklaşık 50 aktivist, sabah saatlerinde Batı Şeria'nın El-Bire kentindeki Uluslararası Kızılhaç Komitesi binasının önünde toplanarak protesto gösterisi düzenledi.

Kuruluşun Filistinli tutuklular konusundaki kayıtsız tutumuna tepki gösteren aktivistler, kapıları kapatıp çalışanların binaya girişini engellemeye çalıştı.

İsrail'in 'idari tutuklama' kararını protesto etmek üzere 15 Haziran'dan bu yana açlık grevini sürdüren Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) mensubu Bilal Kayid'in serbest bırakılması için komitenin harekete geçmesi talebini içeren dövizler taşıyan eylemciler, sık sık komite aleyhine sloganlar attı.

AA muhabirine konuşan aktivistlerden Samud Seadat, 'Kızılhaç Komitesi, İsrail hapishanelerinde açlık grevinde olan Filistinli tutuklularla ilgili uluslararası bir kuruluş olarak üstüne düşeni yapmadı. Açlık grevindeki tutukluları ziyaret etmekle yetindi ve idari tutuklamalara tepki göstermedi. Bu nedenle burada bir araya gelerek yetkililere sesimizi duyurmaya çalışıyoruz.' dedi.

Seadat, açlık grevindeki Kayid ve diğer tutuklular için uluslararası kuruluşları harekete geçirmeye yönelik etkinlikler gerçekleştirmeye devam edeceklerini kaydetti.

İsrail makamları, haziran ayında 14,5 yıllık mahkumiyeti sona eren FHKC mensubu Kayid hakkında 6 ay idari tutukluluk kararı vermiş, Kayid de protesto amacıyla 15 Haziran'da açlık grevine başlamıştı. İsrail hapishanelerindeki yüzlerce Filistinli de Kayid'e destek vermek için 17 Temmuz'da açlık grevine başlamıştı.

İsrail'in 'idari tutukluluk' adını verdiği uygulamaya göre, istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonabiliyor. Tutuklunun, 'İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine' karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.
Kaynak: AA