Tayland'daki Bombalı Saldırı

Sanıkların farklı bir cezaevine gönderilme talebi reddedildi Duruşma 15 Eylül'e ertelendi.

Tayland'da askeri mahkeme, başkent Bangkok'ta 17 Ağustos 2015'te düzenlenen ve 20 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırıdan sorumlu olduğu gerekçesiyle tutuklanan 2 şüphelinin farklı bi̇r hapi̇shaneye transfer edilme taleplerini kabul etmedi.

Davaya bakan mahkeme heyetinden bir yargıç, yapılan incelemelerin ardından mahkemenin, sanıkların daha önce çıkarıldıkları ön duruşmada kaldıkları askeri hapishanedeki ceza infaz memurlarının işkence ve kötü muamelesine maruz kaldıklarına dair iddialarının gerçeği yansıtmadığı sonucuna vardığını ve davanın ulusal güvenlikle alakalı olduğu gerekçesiyle yerleştirildikleri hapishanede kalmayı sürdüreceklerini açıkladı.

Davanın yüksek profilli özelliği nedeniyle sanıkların sıradan bir cezaevinde kalmalarının güvenlik riski teşkil edebileceğine dikkati çeken yargıç, bombalı saldırıda, bombayı yerleştirdiği şüphesiyle tutuklanan Bilal Muhammed ve Yusuf Mieraili'nin askeri hapishanede güvende olduğunu söyledi.

Ayrıca iki sanığın ifadesinin Uygur dilinden çevrilmesi için tercüman bulunamaması nedeniyle duruşmanın 15 Eylül'e ertelenmesine karar verildi.

Bilal Muhammed'in avukatı Chuchart Kanpai, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yargıca sundukları dilekçede, Dünya Uygur Kurultayı'ndan (WUC) resmi olarak yardım talebinde bulunduklarını ifade etti.

Muhammed ve Mieraili'nin Özbek tercümanı Sirojiddin Bakhodirov'un Tayland polisi tarafından sanıklara yardım ettiği gerekçesiyle daha önce tutuklandığı belirtildi.

Sanıklar, şubatta çıkarıldıkları askeri mahkemede, aralarında terör ve kasten adam öldürmenin de bulunduğu 10 ayrı suçlamayı reddetmişti.

Kanpai, müvekkilinin sorgu sırasında işkence gördüğünü ve daha önce verdiği ifadeyi geri çekerek saldırıya karıştığına dair suçlamaları reddettiğini söylemişti.

Tayland'ın başkenti Bangkok'un ticari merkezi Rajprasong'da 17 Ağustos 2015'te her gün binlerce turist tarafından ziyaret edilen Erawan Tapınağı yakınındaki bombalı saldırıda 20 kişi hayatını kaybetmiş, 120 kişi yaralanmıştı.
Kaynak: AA