Sudan İle Güney Sudan Arasında Petrol Anlaşması

Güney Sudan’ın petrolünü Sudan üzerinden ihraç etmesine ilişkin iki taraf arasındaki anlaşmanın uzatılması kararı alındı.

Güney Sudan’ın petrolünü Sudan üzerinden ihraç etmesine ilişkin anlaşmanın uzatılması kararı alındığı bildirildi.

Sudan Petrol Bakanı Muhammed Zayid, başkent Hartum’da Güney Sudan Petrol Bakanı Ezekiel Lol Gatkuoth ile bir araya gelmesinin ardından basına yaptığı açıklamada, süresi bu yıl sona eren anlaşmayı uzatma konusunda prensip olarak anlaştıklarını söyledi.

Uluslararası piyasada petrolün varil fiyatının 50 doların altına düşmesi durumunda Güney Sudan’ın ödeyeceği ek ücretle ilgili bilgi vermeyen Zayid, anlaşmanın, hükümetlerin onayı için iki ülkenin devlet başkanlıklarına sunulduğunu kaydetti.

Sudan ile Güney Sudan, 2011’de yapılan referandum sonucunda birbirinden ayrılmalarından dolayı aralarında çıkan anlaşmazlıkları çözmek amacıyla Afrika Birliği’nin arabuluculuğuyla yapılan ve 9 anlaşmayı içeren işbirliği protokolü çerçevesinde petrol anlaşmasını imzalamıştı.

Söz konusu anlaşma gereği, Güney Sudan, Sudan üzerinden ihraç ettiği her 1 varil petrol için 9 ila 11 dolar, Sudan’ın kaybettiği petrol kuyularının tazminatı olarak da varil başına 15 dolar Sudan’a ödemesi gerekiyor.

Kaynak: AA