Mandacılık Geçim Kaynakları Oldu

Muş'ta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca sağlanan desteklerle manda yetiştiriciliği yapan çiftçiler, manda sütünden ürettikleri yoğurt ve tereyağını satarak geçiniyorlar.

Hasköy ilçesine bağlı Umurca köyünde manda sütünden yaptıkları ürünleri satarak geçindiklerini belirten vatandaşlardan Naim Erkul, bir mandadan günlük 5 ila 10 litre süt elde ettiklerini söyledi.

Manda sütünün yağlı olduğunu bu nedenle yüksek verim aldıklarını aktaran Erkul, 'Köyümüzde daha önce inek yetiştiriliyordu ancak gerçekleştirilen proje kapsamında şu anda köyde hemen hemen herkes manda yetiştiriyor. Mandanın yoğurdunu, sütünü, tereyağını ve peynirini satarak para kazanıyoruz. Özellikle İstanbul, Bursa, Ankara ve Adana'dan yoğurt siparişi alıyoruz. Buralara dondurulmuş yoğurt gönderiyoruz.' diye konuştu.

7 çocuk annesi Menekşe Sezgin ise köyde birçok vatandaşın manda yetiştirerek geçimini sağladığını belirterek, 'Biz her gün mandalarımızı sağıyoruz. Sütünden yoğurt yaparak marketlere satıyoruz. Bunun dışında birçok büyük şehirlerden sipariş alıyoruz. Dondurulmuş manda yoğurdunu, yağını ve peynirini gönderiyoruz. Yoğurdun kilosunu 3,5 liradan, yağı 35, peyniri ise 15 liradan satıyoruz. Çok sağlıklı olduğu için özellikle manda yoğurduna büyük ilgi var.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA