İsrail'in Kanlı Mülteci Kampı Baskını

UNRWA: 'İsrail işgalci güç olarak Batı Şeria sakinleri ve orada yaşayan mültecileri koruma sorumluluğunu üstlenmeli. İsrail'i olay nedeniyle kapsamlı bir soruşturma açmaya çağırıyoruz'

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), İsrail'in El-Fevar Mülteci Kampında İsrail güçlerince Filistinli genç Muhammed Ebu Haşhaş'ın (19) öldürülmesi olayından derin endişe duyduğu belirtildi.

UNRWA tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, Batı Şeria'daki El-Halil kentinde yer alan El-Fevar Mülteci Kapında Ebu Haşhaş'ın (19) öldürülmesi olayından derin endişe duyulduğu ifade edildi.

'İsrail işgalci güç olarak Batı Şeria sakinleri ve orada yaşayan mültecileri koruma sorumluluğunu üstlenmeli. İsrail'i olay nedeniyle kapsamlı bir soruşturma açmaya çağırıyoruz.' denilen açıklamada, Fevar Mülteci Kampı gibi nüfus yoğunluğu fazla olan yerlerde askeri operasyon yapılacağı zaman uluslararası hukukun İsrail'i ölüm ve yaralanmaları azaltmak için sağduyulu davranmaya davet ettiği kaydedildi.

İsrail yönetiminin yaralılara ve zarar görenlere tıbbi yardım ve diğer yardımların ulaştırılmasını mümkün olan en kısa sürede garanti altına alması ve öldürücü silah kullanımına ancak başka seçenek kalmadığında ve meşru müdafaa için izin vermesi gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, görgü şahitlerinin şu ifadeleri paylaşıldı:

'16 Ağustos'ta sabah saatlerinden itibaren yüzlerce İsrail gücü sivillerin yaşadığı mülteci kapına girdi ve yaklaşık 200 evde geniş çaplı arama yaptı. Bu aramalar neticesinde Filistinliler ve İsrail güçleri arasında arbede yaşandı. İsrail öldürücü silahlarla karşılık verdi ve çok fazla göz yaşartıcı gaz kullandı. Bunun sonucunda silahsız Filistinli genç gerçek mermiyle yaklaşık 100 metre ilerideki İsrailli keskin nişancı tarafından göğsünden vurularak öldürüldü. Olaylarda 52 Filistinli yaralandı. Bunların 32'si vücutlarının alt kısmından gerçek mermilerle vuruldu.'
Kaynak: AA