Eskişehir'in Ürettiği Sebzeler Türkiye'nin Birçok İlinde

Eskişehir Yaş Sebze ve Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Yıldıran Kılıç, şehirde üretilen yaş sebzenin Eskişehir dışında Türkiye’de birçok ilin ihtiyacına hitap ettiğini belirtirken, özellikle ürettikleri domatesin çevre illerde çok tutulduğuna değindi.

Eskişehir'in Ürettiği Sebzeler Türkiye'nin Birçok İlinde
Tarımsal üretim konusunda aracıyı ortadan kaldırmak, üreticiyi direk pazarla buluşturmak konusunda çalışmalar sürerken Eskişehir Yaş Sebze ve Meyve Üreticileri Birliği bu sorunu seneler öncesinden halletmiş durumda. Senelerdir ürettiklerini tarladan direk pazara getiren birlik üyeleri bunun yanı sıra çevre illerinde ihtiyaçlarını karşılıyor. Bugün Ankara, Bursa, İstanbul, Samsun gibi büyük şehirler dâhil yaklaşık 12 ile sebze sevkıyatı yaptıklarını belirten Birlik Başkanı Yıldıran Kılıç, “Biz Eskişehir’de kısıtlı bir süre zarfında üretim yapıyoruz. Mayıs ayından başlayıp eğer kırağı vurmazsa Ekim’in ortalarına kadar Eskişehirli çiftçiler olarak sebze üretimi yapabiliyoruz. Bu süreçte hem Eskişehir halkının ihtiyacına karşılık verirken hem de çevre illere sebze desteğinde bulunuyoruz. Yani şöyle diyebiliriz Eskişehir’i doyurduktan sonra birçok çevre illere yetecek kadar üretimimiz var. Eskişehirli sebze üreticisinin vazgeçilmezi domatestir. Çünkü Eskişehir’in iklimi ve toprağı domates üretimine çok uygundur. Özellikle Eskişehir’de üretilen yatak domatesi halkımızca çok talep edilen ürünlerin başında gelmektedir. Bunun yanı sıra dolmalık biber, karnabahar, lahana, özellikle son yıllarda kereviz gibi ürünleri de gönderiyoruz” dedi.

“Seracılığa destek bekliyoruz”

Sebze üreticilerinin verimi en üst düzeyde tutması için seracılığın öneminin en üst düzeyde olduğuna dikkat çeken Kılıç, “Bizim masraf kalemlerimizin en alta indirgenmesi ve kalitenin en üst düzeye çıkması için örtü altı üretim dediğimiz sera üretimi yapmamız büyük yardımcıdır. Seralarda üretim yaptığımız zaman hem zararlı canlıları en aza indirgiyoruz, hem de ilaç kullanımı da en aza indirgeniyor. Aynı zamanda üretimimiz iki aya yakın süre kadar da artıyor. Bu konuda Milletvekilimiz Emine Nur Günay’a sera kurmak için kullanılacak krediler için sıfır faiz talebimiz olmuştu. Bu talebimiz konusunda sağ olsunlar bazı çalışmalar yapıldı, fakat talebimiz yeterince karşılanmadı. Sera kurulumuna hükumetçe verilecek destek, bizim gibi hem yaş sebze üretimi hem de ürettiği ürünün perakendesini yapan sebze üreticilerinin yüzünü güldürecektir” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA