Ertürk'ten Avrupa Konseyi'ne '15 Temmuz' Mektubu

Kazan Belediye Başkanı Ertürk, Avrupa Konseyi'ne yazdığı mektupta, FETÖ tarafından gerçekleştirilen darbe girişiminde yaşananlara ilişkin bilgi verdi.

Kazan Belediye Başkanı ve Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Türkiye Ulusal Heyet Üyesi Lokman Ertürk, Avrupa Konseyi'ne yazdığı mektupta, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilen darbe girişiminde yaşananlara ilişkin bilgi verdi.

Ertürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel insan haklarına saygılı, demokratik, laik bir hukuk devleti olduğunu vurgulayarak, Türk Silahlı Kuvvetleri içinde örgütlenen FETÖ'cüler tarafından, Türkiye Cumhuriyeti'nin meşru hükümetini ve anayasal hukuk devletini ortadan kaldırmaya yönelik darbe girişiminde bulunulduğunu anımsattı.

Darbe girişimi sırasında darbeci askerler tarafından 240 kişinin katledildiğini, 3 bine yakın insanın da yaralandığını belirten Ertürk, TBMM ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi başta olmak üzere birçok kurumun da bombalandığını ifade etti.

Bu girişimin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde vatansever güvenlik güçleri ve Türk milletinin karşı koyması sonucunda kısa süre içerisinde bastırıldığını anlatan Ertürk, 'Halkımız bu darbe girişimine karşı bütün sivil toplum örgütleri ve siyasi partileri ile kahramanca bir duruş sergilemiş, milli iradenin gücünü tüm dünyada gözler önüne sererek, demokrasiye bağlılığını ispatlamıştır.' ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin bölge ülkeleri açısından 'model ülke' konumunda olduğunu ifade eden Ertürk, şunları kaydetti:

'Gerçekleştirilmeye çalışılan darbe girişiminin başarıya ulaşması durumunda, ülkemizin elde ettiği demokratik kazanımların kaybedilmesinin yanı sıra, bu terör organizasyonun birçok ülkedeki gizli yapılanmaları ile Ortadoğu’da ve Avrupa ülkeleri içerisinde de önemli derecede istikrarsızlığa sebebiyet vereceği muhakkaktır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin verdiği bu meşru mücadeleye Avrupa Konseyi çatısı altında beraber çalıştığımız siz değerli dostlarımızın gerekli desteği vereceğine dair inancımız sonsuzdur. Bu aynı zamanda temel insan haklarına bağlı, demokratik ve hukukun üstünlüğünü esas alan Avrupa idealinin de tabi bir sonucudur.'

Genel Sekreter Kiefer ise verdiği cevapta, Ertürk'e mektubu için teşekkür ederek, 'Avrupa Konseyi, ülkenizin geçtiği bu zor süreçten sonra, Türkiye'yi demokrasi, insan hakları ve hukukun egemenliğini istikrar etme konusundaki bütün çabalarında desteklemeye devam edecektir.' ifadelerini kullandı.

Kiefer ayrıca, Avrupa Konseyi Dönem Başkanlığını yürüten Estonya Dışişleri Bakanı Marina Kaljurand ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'ın da daha önce yaptığı açıklamalarda bu alanda mesajlar verdiğini hatırlattı.
Kaynak: AA