Bakan Soylu'dan 'Gelir Testi Yaptırmayanlara Gelir Testi Yaptırın' Çağrısı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, genel sağlık sigortası borçlularının gelir testi yaptırmayanları çağrısında bulunarak "1 Ocak 2017 tarihinden itibaren eğer bir borcunuz bulunacaksa ve bu beyaz sayfadan istifade etmeyecekseniz sağlık hizmetlerinden de yararlanamayacağınız bu borcunuzun karşılığında aşikardır. Onun için gelir testi yaptırmayanların gelir testi yaptırmalarını istiyoruz. Genel Sağlık Sigortası Türkiye’nin son 15 yılda yapmış olduğu en önemli reformdur" dedi.

Bakan Soylu'dan 'Gelir Testi Yaptırmayanlara Gelir Testi Yaptırın' Çağrısı
Beraberinde SGK Sigorta Pirimi Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz ile birlikte Trabzon’da bir otelde basın toplantısı düzenleyen Bakan Süleyman Soylu, yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler verdi. Trabzon Valisi Yücel Yavuz, AK Parti İl Başkanı Haydar Revi, SGK İl Müdürü Aydın Gedikli’nin de hazır bulunduğu toplantıda açıklamalarda bulunan Bakan Soylu, Türkiye’deki sosyal güvenlik sisteminin dünyada parmakla gösterildiğini söyledi.



Soylu “Türkiye’de özellikle dönem dönem yapılandırmalar meydana geliyor. Bunlar bazen ekonomik sebeplerden dolayı bazen doğal afet ve benzeri olaylar sonucunda, bazen de ekonomik, ticari hayatın sıkıntıya zora girmesi sebebiyle oluşan sebeplerle bu yapılandırmalar dönem dönem oluyor. Bizim Sosyal Güvenlik sistemimiz şu anda bütün dünyanın, tüm gelişmiş ülkelerin parmakla gösterdiği sistemdir. Sistemin gelir ve gider dengesini sürekli olarak iyileştiği aktif ve pasif dengesini sürekli olarak iyileştiği ve sağlık paketi olarak dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan kapsamda bir sağlık paketiyle sosyal güvenlik sistemi içerisinde bulunanlara hizmet eden bir anlayış göstermektedir. Avrupa’da ve dünyanın bir çok ülkesinde bugün kendi ülkelerinde sosyal güvenlik sistemi içerisinde olmalarına rağmen bir hastalığın tedavisini yaptıramayıp Türkiye’de yaptırmaya gelenler ve bundan istifa edenler var. Biz bugün nadir hastalıklar aynı zamanda kanser tüm bunlarla ilgili dünyanın en geniş sağlık hizmetinde bulunan bir ülkeyiz” dedi.

"Tahakkuk edilen 100 TL’nin 87 TL’sini alıyoruz, hedefimiz bunu 91-92 TL’ye çıkarmak"

Tahakkuk edilen her 100 TL’lik primin 87 TL’sini tahsil ettiklerini kayden Soylu, “Bugün her 100 TL’lik tahakkukun ortalama 86-87 TL’sini alabilme kabiliyetine sahibiz. Bizim buradaki hedefimiz bunu 91-92 TL’ye çıkarmaktır. Bunu 91-92 TL’ye çıkarırsak gelir gider sistemimizi çok iyi koordine etmiş oluruz. Ülkemiz geliştikçe kişi başına gelir seviyesi arttıkça gerek hastaneler gerek sağlık hizmet sunucularından yararlanma oranı ve isteği hem de konforu artmaktadır. Hayatında bu sosyal güvenlik sistemi içerisinde sosyal hukuk devletinin de gereği ben primimi ödüyorum karşılığında hizmeti görüyorum, görmek istiyorum anlayışı daha fazla talepkâr olarak ortada durmaktadır. Biz, dünyanın en geniş sağlık paketini veriyoruz. Ancak primini ödeyende bunun karşılığını da hem hastanede hem diğer sağlık hizmet sunucularında çok daha hizmet görmek istiyor. Bunu sağlayabilmemiz için bu primlerin ödenmesi lazım. Sadece prim ödeyenler değil, bugün 7 buçuk milyon civarında prim ödemeyen ve geliri prim ödemeye yetmeyen vatandaşımız var. Sosyal hukuk devletinin gereği bizim onun sağlık harcamalarını karşılamayı taahhüdümüz var” diye konuştu.

"Gelir gider hesabını iyi bir noktada tutmamız lazım"

Gelir gider hesabını iyi bir noktada tutmaları gerektiğine işaret eden Soylu, “Sosyal güvenlik sistemine para girecek ki yaklaşık 70 katrilyonluk sağlık ödemelerini zamanında aksatmadan yapalım. Bunun içinde eczane, ilaç, üniversiteler, eğitim araştırma hastaneleri, Sağlık Bakanlığı hastanelerinin ödemeleri var. Aynı zamanda emekli ödemelerinin maaşlarını zamanında ödeyebilme kabiliyetine sahip olalım. Bu toplumsal bir sorumluluktur. Onun için gelir gider hesabını iyi bir noktada tutmalıyız” dedi.

"45.7 milyarlık borç 38.3 milyara düştü"

2014 yılında yapılan yapılandırmayla toplam borcu 45.7 milyardan 38.3 milyara düşürdüklerini kaydeden Soylu, “2014 yılında 6552 sayılı kanunda bir yapılandırma ortaya koyduk. 2 milyon 419 bin kişi buna başvurdu. Yapılandırma öncesi toplam 45.7 milyar borç vardı, yapılandırma sonrası bu borç gecikme faizleri de indirilmek suretiyle 38.3 milyar liraya düştü. Şu ana kadar bu devam ediyor. Buradan bugüne kadar 8.6 milyar civarında bir tahsilat yapıldı. Bu yapılandırmada aslında 31 Temmuz 2018 tarihinde yani neredeyse 2 yıllık süre sonra sona erecek. Şimdi Maliye Bakanlığı ile birlikte ortak yine Sosyal Güvenlik Kurumu’nun primleri için de yeniden bir yapılandırma ortaya koyduk. Yaklaşık 67.7 milyarlık yapılandırmayı 19 Ağustos 2016’da sayın Cumhurbaşkanımızın imzaladığı kanunla birlikte başlatmış bulunuyoruz. 1 Eylül bunun başlangıç tarihidir. Yaklaşık 67.7 milyar bu ana parası olan yapılandırmada 1 milyon 361 bin 684 kişi, işveren kendi çalışanlarının sigorta primlerini ödemek suretiyle 1 milyon 190 bin 61’de esnaf, çiftçi kendi hesabına çalışanları ifade etmek suretiyle 3 milyon 151 bin 250 toplam birimde bir yapılandırma meydana gelecek. Yaklaşık bir buçuk yıldır primini ödemeyen Bağkur ve Bağkur mükellefi olan esnaflarımızın sağlık ödemelerinde herhangi bir kıstas ortaya koymuyoruz. Yani hastaneye gidebiliyorlar. Bunun tarihi 31 Aralık 2016 tarihinde sona ermektedir. Aynı zamanda genel sağlık sigortası kapsamında bulunup da primini ödemeyenler yine 31 Aralık 2016 tarihine kadar hastanelerden prim ödemeksizin yararlanabiliyorlar. Ama 1 Ocak 2017 tarihinde yeni bir süreç başlıyor. Artık primini ödemeyen bundan önce olduğu gibi gerekli takibatlarla karşı karşıya kalacağı açık ve nettir. Yeniden bir imkan ortaya koyuyoruz, yeniden bir düzenleme, bir fırsat ortaya koyuyoruz. Bu fırsatı ortaya koyarken özellikle işverenlerle ilgili yaklaşık 18 taksit 36 aylık bir süreç içerisinde yani her iki ayda bir taksitin ödenmesi suretiyle 36 ayda ödenmesi tasarlanacak. Belediyelerin prim borçlarıyla ilgili de SGK tarihinde en uzun yapılandırma meydana geldi. 144 ay ve 144 eşit taksitle. Belediyelerimiz bu yükten kurtulsunlar ve ödemelerini zamanında yerine getirsinler ve onlara bu borç yükü ayrı bir ödeme ağırlığı ortaya koymasın 144 ayda ödeyebilme kabiliyetine sahip olabilsinler” diye konuştu.

"Partimiz verdiği sözü yerine getirdik"

Genel sağlık sigortasıyla ilgili AK Parti’nin verilen sözünü yerine getirdiğini belirten Soylu, “Önemli adımlardan biri de genel sağlık sigortasıdır. Genel sağlık sigortasıyla ilgili yaklaşık bu yılın başlarında seçim zamanında partimizin vermiş olduğu bir taahhüttü yerine getirdik. 18-25 yaş arasında genel sağlık sigortası borcu olanların borçlarını tamamen sildik onlar için tertemiz bir sayfa açtık. Yaklaşık 3 milyon 296 bin kişinin gencimizin 3 milyar 736 milyon borcunu sildik” ifadelerini kullandı

"10.3 milyar alacağımız söz konusu"

Yaklaşık 10.3 milyar prim borcu alacakları bulunduğunu ifade eden Soylu, “Genel Sağlık Sigortasında gelir testi en önemli kalemdir. Yaklaşık 10.3 milyar alacağımız söz konusu. Burada 10 katrilyondan bahsediyoruz. 5 milyon 900 bin kişiden. Bir fırsat kapısında önemli bir kapıyı daha açıyoruz. Bunların sadece ana paraları 12 ay eşit taksitle ödenmesinin imkanını açıyoruz. Birinci taksiti ödediğinden itibaren her türlü sağlık hizmetinden faydalanmasının ve her türlü sağlık hizmetinden istifade etmesinin önünü açıyoruz. Bu konuda gelir testi için 1 Eylül’den itibaren 4 ay fırsat veriyoruz. Bu 4 aylık fırsatın sonunda gelir testi yaptırabilme imkanı ve 5’inci ayda da tekrar gelir testiyle birlikte müracaat etme imkanını sağlıyoruz. Özellikle genel sağlık sigortası borçlularına seslenmek istiyorum. 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren eğer bir borcunuz bulunacaksa ve bu beyaz sayfadan istifade etmeyecekseniz sağlık hizmetlerinden de yararlanamayacağınız bu borcunuzun karşılığında aşikardır. Onun için gelir testi yaptırmayanların gelir testi yaptırmalarını istiyoruz. Genel Sağlık Sigortası Türkiye’nin son 15 yılda yapmış olduğu en önemli reformdur” diye konuştu.

Kaynak: İHA