Savaşın Yetimleri Reyhanlı'da Yaşama Tutunuyor

Suriye'deki iç savaşta çatışma veya hava saldırılarında anne veya babasını kaybeden çocuklar yakınlarıyla birlikte geldikleri Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde hayatlarını sürdürüyor.

Ülkelerindeki iç savaş sırasında anne veya babasını kaybeden Suriyeli çocuklar, sığındıkları Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yakınlarının yanında hayatlarına devam ediyor.

Can güvenlikleri için yakınları tarafından Türkiye'ye getirilen çocuklar, anne veya babalarından geriye kalan eşyaları ve fotoğraflarıyla avunuyorlar. Suriyeli çocuklar, yaşadıkları acı günleri kendileri gibi anne ve babasını kaybederek Reyhanlı'ya sığınan yaşıtlarıyla unutmaya çalışıyor. Ülkelerine dönecekleri günün hayalini kuran çocuklar, vatan hasretiyle büyüyor.

Babası Humus'ta keskin nişancılar tarafından öldürülen 12 yaşındaki Muhammed Ramadan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki savaşın artık bitmesini dilediğini söyledi.

Dört yıl önce babasının rejim askerleri tarafından evlerinin yakınlarında vurularak öldürüldüğünü anlatan Ramadan, 'O günleri unutamıyoruz. Acımız ilk günkü gibi aklımızda ve babamın hasreti kor gibi içimizde yanıyor. 5 kardeşimle 8 aydır Reyhanlı'dayız.' dedi.

'Savaş bitince ülkeme dönmek istiyorum' diyen Ramadan, 'Çok şükür burada iyiyiz ve yarım kalan eğitimimi, Türkiye'ye gerçekleştiriyorum. Burada bizim için açılan geçici eğitim merkezinde 6. sınıf öğrencisiyim. Hayalim doktor olmak ve insanlara yardımcı olmak.' ifadesini kullandı.

Annesinin de Suriye'de uzun süre işkence gördüğünü aktaran Ramadan, 'Annem de o zalimlerin elinden yoğun çabalar sonucu kurtuldu. Şimdi hayatımıza Reyhanlı'da devam ediyoruz. Bize kucak açan herkese sonsuz teşekkür ederiz.' diye konuştu.

- Babasının gömleğiyle avunuyor

Babasında kalan tek değerli eşya olan gömleğine gözü gibi bakan 8 yaşındaki Besmele Ramadan ise babasızlığın acısını yaşıyor.

Reyhanlı'da 2. sınıfa giden Ramadan, 'Babamı çok az hatırlıyorum. Ben 4 yaşındayken hayatını kaybetti. Ondan geriye annemin sakladığı gömleği var ve ben onu her zaman yanımda bulunduruyorum.' dedi.

Ülkesine giderek babasının mezarını ziyaret etmek isteyen Ramadan, öğretmen olmak ve insanları bilinçlendirmek istediğini söyledi.

Humus'ta babasını kaybeden 10 yaşındaki Ömer Carallah da annesiyle Reyhanlı'daki teyzesinin yanına geldiklerini belirtti.

Babasının varil bombası saldırısında hayatını kaybettiğini anlatan Carallah, 'Suriye'de tutunacak dalımız kalmadığı için 3 kardeşim ve annemle birlikte 4 ay önce Reyhanlı'ya geldik. Babamı bir yıl önce kaybettik. Yokluğuna alışamadık. Her gün onun için dua ediyoruz.' diye konuştu.

Kaynak: AA