Kırgızistan-Özbekistan Sınırındaki Gelişmeler

İki ülke arasındaki tartışmalı sınır bölgesinde bulunan tepeye 7 Özbek polisin helikopterle indirilmesi gerginliğe neden oldu.

Kırgızistan ile Özbekistan arasındaki tartışmalı sınır bölgesinde bulunan Ungar Tepesi'ne (Ungar-Too) Özbek polislerin helikopterle indirilmesinin gerginliğe yol açtığı bildirildi.

Kırgızistan Devlet Sınır Hizmetleri Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Ungar Tepesi'ne, Özbekistan'a ait helikopterin 7 polis memurunu indirmesinin Bişkek'te rahatsızlığa yol açtığı belirtildi.

Özbek polislerin tepeye konuşlanmasıyla iki ülkenin yetkilileri arasında başlayan telefon trafiğinin saatler sürdüğü aktarılan açıklamada, sınır muhafız birlikleri yetkililerinin gelişmeleri görüşmek üzere Celalabad bölgesindeki Aksı ilçesinin Mamay mevkisinde bir araya geldiği kaydedildi.

Açıklamada, görüşmelerde geçen hafta Kırgızistan tarafından sınırda gözaltına alınan Özbek polisin iade talebinin de gündeme geldiği vurgulandı.

Öte yandan, Kırgızistan-Özbekistan sınırındaki son durum hakkında bilgi almak için Genelkurmay Başkanı Rahimberdi Düyşenbiyev, Güvenlik Konseyi Sekreteri Temir Cumakadırov ve Milli Güvenlik Devlet Komitesi Başkanı Abdil Segizbayev’i kabul eden Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, ülkenin sınır güvenliğinin sağlanması için gerekli tedbirlerin alınmasını ve sınır sorunlarının çözümünde ulusal çıkarların koşulsuz korunması talimatını verdiği bildirildi.

Kırgızistan ile Özbekistan arasında tartışmalı sınır bölgesinde yer alan ve 45 hektarlık araziyi kaplayan Ungar Tepesi üzerinde Sovyetler Birliği döneminden kalan ve her iki ülke için iletişim güvenliği ve bölgeyi gözetlemek açısından önem taşıyan “PPS Kerben-24” adlı röle istasyonu, bölgedeki 4 ilçeye telefon, radyo, televizyon ve uydu hizmeti sunuyor.

Özbekistan ile Kırgızistan arasında bin 99 kilometrelik ortak sınır bulunuyor, iki ülke arasında yıllar önce başlayan sınır belirleme çalışmalarına rağmen taraflar arasında hala 300 kilometrelik kısımla ilgili mutabakat sağlanamıyor. Söz konusu sınırda yaklaşık 50 tartışmalı nokta bulunuyor.

Belirlenemeyen noktalarda bulunan yerleşim birimlerinde yasa dışı sınır geçişleri yüzünden iki ülkenin askerleri sık sık karşı karşıya geliyor.
Kaynak: AA