Karadenizli Balıkçılar 'Son İlmekleri' Atıyor

Denizlerde av yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle 'vira bismillah' diyecek Karadenizli balıkçılar, yıpranan ağlarını yeni sezona hazırlıyor Balıkçılardan bazıları zarar gören ağlarını onarırken, bazıları da teknelerinin bakımını yaparak denizle buluşmaya hazırlanıyor.

MUSTAFA ÇAVUŞ - Denizlerde av yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle 'vira bismillah' diyecek Karadenizli balıkçılar, yeni sezon öncesi yıpranan ağlarına son bakımlarını yapıyor.

Samsun'da balıkçılar, sezon boyunca denize serdikleri ve zarar gören ağlarının onarımını limanda ve evlerini önlerine kurdukları çadırda gerçekleştiyor.

Balıkçıların bir kısmı bazıları zarar gören ağlarını onarırken, bazıları da teknelerinin bakımını yaparak mavi sularla buluşmaya hazırlanıyor.

Kentte 40 yıldır balıkçılık yapan Salih Öztunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni sezona sayılı günler kala son hazırlıkları yaptıklarını söyledi.

Av yasağının kalkacağı 1 Eylül'de denizde rızıklarını arayacaklarını belirten Öztunç, 'Ağlarımız sezon boyunca zarar görmüş. Artık bu ağlara son ilmekleri atıyoruz. Haftaya Karadeniz'e açılarak rızkımızı arayacağız. İlk olarak palamut için ağlarımızı salacağız. İnşallah hayırlı bereketli bir sezon olur. Ben yaklaşık 40 yıldır denizdeyim. Ekmeğimizi buradan kazanıyoruz.' dedi.

- Önce palamut

Baba mesleği balıkçılığı 20 yıldır devam ettirdiğini dile getiren Aytaç Yılmaz (37) da yeni sezona az bir süre kaldığını, hazırlıklarda artık sona gelindiğini belirtti.

Balıkçılığın zor ama güzel bir meslek olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi:

'Balıkçılık baba mesleği, çocukluktan beri denizdeyim. 1 Eylül'de 'Vira bismillah' diye açılacağız. İlk palamut, sonra istavrit ve hamsi avı. Biz burada hamsi ve çaça ağlarını onarıyoruz. İnşallah tüm balıkçı arkadaşlarımız için kazasız, belasız, hayırlı biz sezon olur.'

- 'Denize açılmak için gün sayıyoruz'

Dereköy'de 7 metrelik teknesiyle balıkçılık yapan Hüseyin Aydın (47) ise geçimini 35 yıldır balıkçılıkla sürdürdüğünü belirterek, denize açılmak için gün saydıklarını ifade ederek, 'İyi bir sezon için bekliyoruz. Yetkililerin büyük teknelere uyguladığı yasak bizi olumsuz etkiliyor. Bizim alacağımız 2 kasa balık bir kasaya düşüyor. Yetkililerden ricamız büyük tekneler ile küçük teknelerin kurallarını ayırsınlar. Rabbim herkese bereketli sezon nasip etsin.' diye konuştu.

Kaynak: AA