Etnospor Kültür Festivali'ne Doğru

Yağlı güreş, atlı cirit, mas ve aba güreşi gibi geleneksel spor dallarının tanıtılması, profesyonelleşmesi ve olimpiyatlara hazırlanması amacıyla gerçekleştirilen 'Etnospor Kültür Festivali', 26 Ağustos'ta başlayacak Festivalin düzenleneceği Küçükçekmece Bezirganbahçe Meydanı'nda yapılan etkinlik alanında 35 kıl çadırdan oba ve çarşı kuruldu Türk dünyasına, Orta Asya ve Anadolu'ya özgü şenliklerin hayat bulacağı festivalde birçok geleneksel oyunun birbirinden başarılı ve yetenekli sporcuları boy gösterirken, tarih adeta yeniden canlanacak.

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından düzenlenen 'Etnospor Kültür Festivali' 26-28 Ağustos tarihleri arasında Küçükçekmece Bezirganbahçe Meydanı'nda gerçekleştirilecek.

Geleneksel spor dallarının tanıtılması, profesyonelleşmesi ve olimpiyatlara hazırlanması amacıyla gerçekleştirilen festivalde, birbirinden başarılı ve yetenekli birçok sporcu boy gösterirken, tarih adeta yeniden canlanacak.

Festivalde, yağlı güreş müsabakaları, atlı cirit oyunları, mas güreşi, aba güreşleri, geçmişten günümüze geleneksel çocuk oyunları, uzmanlar eşliğinde Osmanlı okçuluğu atış talimleri, geleneksel kıl çadırlarda oba yaşamı ve kültür tarihimiz, tarihi el sanatları çarşısı, kılıç kalkan gösterileri, atlı akrobasiler ve konserlerin eşlik ettiği pek çok aktivite yer alacak.

Festivalde güreşçi Harun Doğan, pehlivanlar Ali Işık Yıldızlar, İsa Göçen ve Orhan Okulu gibi er meydanının usta isimleri, Yusuf Kilci ve Janset Genel gibi atlı okçuluğun istikbal vaat eden yetenekleri hünerlerini sergileyecek.

Küçükçekmece Belediyesi'nin katkılarıyla gerçekleştirilecek Etnospor Kültür Festivali için Bezirganbahçe Meydanı'nda özel bir etkinlik alanı kuruldu.

Kompleks içerisinde kurulan kültür parkurlarının yanında 35 kıl çadırdan bir oba ve bir çarşı oluşturuldu. Orta Asya ve Anadolu’nun namlı şefleri tarafından hazırlanan ananevi yiyecek ve içeceklerin sunulacağı mekanlarda pek çok etkinlik de düzenlenecek.

- İsteyen çadırını kuracak

Kültür mirasına sahip çıkmak adına ustaların ellerinden çıkan dokumalar, çömlekler ve çeşitli bezemelerle ilgili hem çocuklar hem de yetişkinler için atölye çalışmaları gerçekleştirilecek.

İsteyenin çadırını kurup kalabileceği etkinlik alanında Türk dünyasına, Orta Asya ve Anadolu'ya özgü şenlikler de yeniden hayat bulacak.

Bir tarafta anneler ve kızları için 'Kırgız Düğünü' düzenlenirken, babalar ve oğullar şampiyon güreşçilerin mücadelesini izleyebilecek. Etkinlikler kapsamında Okçular Tekkesi'nde uzman eğitmenlerin gözetiminde ok talimleri yapılacak, çocuklara at sürme teknikleri ile geleneksel 15 oyun öğretilecek.

Çeşitli konserlerin verileceği festivale, büyük ilgiyle dinlenilen 'Dombıra'nın bestecisi Kırgız halk ozanı Aslanbek Sultanbekov ve ekibi de katılacak. Askeri mehteran da çeşitli gösterilerle sahne alacak.

Üst düzey devlet erkanının da katılacağı ve 80 kadar atlı birliğin yer alacağı 100 yıllık mirasın yeniden hayat bulacağı festival, önümüzdeki yıllarda daha da kapsamlı olarak devam edecek.
Kaynak: AA