DÜ'de Deprem Uygulama Ve Araştırma Merkezi Kuruldu

Düzce Üniversitesi (DÜ) bünyesinde Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulduğu bildirildi.

DÜ'den yapılan yazılı açıklamada, ülkenin ve bölgenin deprem riski altında olduğu bilincinin, toplumun tüm kesimlerinde yaygınlaştırılmasının hedeflendiği belirtildi.

Kentte 17 Ağustos 1999 ve 12 Kasım 1999'da yaşayan iki büyük depremin ardından maddi, manevi acılar çekildiği kaydedilen açıklamada, 'Üniversitemiz Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi, coğrafi bakımdan deprem kuşağı üzerinde yer alan ülkemizde depremle nasıl başa çıkılacağıyla ilgili faaliyetler yürüterek uluslararası bilimsel kuruluşlar, araştırma merkezleri ve üniversiteler ile eğitim-öğretim, araştırma, geliştirme, uygulama ve danışmanlık gibi konularda işbirliği yapmayı, bunun yanında çalışmalarını daha da ileri düzeye çıkarabilmek için kurslar, seminerler, konferanslar ve kongreler düzenleyerek kurum ve kuruluşları bilgilendirmeyi amaçlamaktadır.' ifadelerine yer verildi.

- Merkez, zemin davranışı konularında çalışmalar yapacak

Merkezin, jeolojik, tektonik, geoteknik ve depremsellik incelemeleri yaparak yerleşim alanlarındaki zemin davranışı konularında çalışmalarda bulunacağı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Merkezimiz, bu çalışmalara ilişkin raporlar düzenleyecektir. Bölgede olabilecek yıkıcı bir depremin ardından hızla yardım sağlayacak bir kurtarma ekibini oluşturmayı amaçlayan merkezimiz, depremlerin yıkıcı etkilerini de en aza indirmeyi hedeflemektedir. Ayrıca merkezimiz, bilimsel, teknik bulguları ve verileri açıklayan rapor, bülten, proje, kitap, makale, dergi ve benzeri yayınlarda bulunarak toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışacaktır.

Üniversitemiz Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, deprem sonrası meydana gelen yapı hasarları, hasarların nedenleri ve can kaybına neden olan bu tür olayların tekrar yaşanmaması için gereken önlemlerin görsel ve uygulamalı olarak sunulacağı halka açık bir gösterim alanı oluşturulacaktır. Depremlerden büyük zarar gören ülkemizde, depremlerin yapılarda oluşturabileceği zararları önceden belirlemeye ve deprem zararlarını azaltmaya yönelik, araştırma, inceleme, geliştirme ve uygulama çalışmaları yürütülecektir. Merkezimiz, yapılan çalışmalar hakkında veri toplayıp depremle ilgili gelişmeleri, araştırma ve çalışma sonuçlarını bölge ve yurt çapında kamuoyuyla paylaşarak gerekli önemlerin alınması yolunda eğitsel faaliyetlerde bulunacaktır. Üniversitemiz Afet Yönetim Planının hazırlanması görevini de üstlenecek Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezimiz, zayıf ve kuvvetli deprem istasyon şebekelerini kurarak işletme, kaydedilen deprem verilerini yayınlama, arşivleme hizmetlerini yürütecektir. Düzce ili ve çevresi başta olmak üzere deprem riski bulunan bölge ve yerleşim yerlerindeki yapı stoklarının depreme karşı risk tespit çalışmalarını yürütmeyi de hedefleyen merkezimiz, yapıların onarım-güçlendirme projelerinin hazırlanması ve uygulanması çalışmalarını yapacaktır.'

Kaynak: AA